Fordmods Logo

NL 5.0 died while running == seized distributor 

 

Page 1 of 3 [ 44 posts ] Go to page 1, 2, 3  Next

 
 Post subject: NL 5.0 died while running == seized distributor
Posted: Sun Aug 21, 2011 6:43 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Update - 09/01/12
Got it running! It was the distributor that was causing the issues for me see page 3 for a update.

Update - 01/02/12
Had issues with the dizzy moving about so had to swap back to old dizzy with new gear. Car now running and in need of some driving!


Quote:
My NL Fairlane die today. Started it up after sitting all night, managed to get out of the driveway and down the road about 20 meters, then stalled and would not restart. Bit of investigation and it seems there is no spark. I noticed a little bit of leakage from the coil a few nights ago but it was very minor, new one has been ordered. Car didn't have any misfires and generally ran pretty well. Have been doing a bit of searching and testing this arvo and have not turned up anything. I tried a old coil I had from the previous owner(could be stuffed so probably a bad test) and the same thing, cranks strong but does not start.

Things I suspect based on my very limited knowledge:
TFI
Coil
???

Any other ideas

Last edited by WindeX on Wed Feb 01, 2012 7:57 pm, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Sun Aug 21, 2011 7:02 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 44

Joined: 22nd May 2010

Ride: 1992 XF ute w/T5

Location: bannockburn
VIC, Australia

if its got no spark, i'll say it'll be the coil

 

_________________

CHEERS MARK

CUT BAIT OR GO FISHING!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Sun Aug 21, 2011 7:17 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

That's my number one suspect. I had the fuel pump die about 6 months and replaced it.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Sun Aug 21, 2011 7:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Temp fit up any old coil and she'll be up and running..
I did this on an old GT40 coil temp on our XR6 and it was there
for 3 years.. The bright red coil in Polynesian green under bonnet colour
sort of didn't match !!!

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Sun Aug 21, 2011 8:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 699

Joined: 1st Jan 2006

Ride: Lots, all Fords

Location: Hamilton
New Zealand

Ignitions usually (9 times out of 10) give a hint before completely failing. The OEM V8 coils are bulletproof in my experience, unless they are switched to earth for too long.

Check you actually have voltage at the coil and TFI - it's the red (often looks pink) or red/green wire. If you don't then it's likely to be the brown EEC relay (9/10 times), the wiring to or from it, or the fuseable links.

Also, check your main interior dome light circuit fuse. It needs to work

A diagnostic scan would also be a good idea

 

_________________

XA Faimont 351C, AU2 XR8 Manual 5.0, DA LTD 5.0, Mk1 Capri 5.0, 1995 Mustang 5.0, EF2 XR8 Manual, EF2 Fairmont Ghia 5.0, AU3 XR8 Auto, AU2 XR8 Auto, AU2 XR8 Manual Ute, TE Cortina 5.0 Manual, DU LTD 5.0 soon to be manual

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Mon Aug 22, 2011 10:15 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Thanks for the ideas, I will have more of a look tonight.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Mon Aug 22, 2011 11:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1886

Joined: 26th Nov 2006

Gallery: 7 images

Ride: EL XR8, '08 Mondeo XR5t

Power: 205 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

It sounds exactly like when my TFI cacked it.

 

_________________

Trickflow Street Heat top end kit, 70mm BBK TB & EGR, 24lb injectors, Underdrives & 3.73s: 275rwhp - 13.15@105mph NA / 12.37@116mph N20

When injustice becomes law, resistance becomes duty

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Tue Aug 23, 2011 10:17 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Damn, I was hoping it wasnt the TFI, looks a little tight in there and I am not sure if you have to remove the dizz to get to the damn thing.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Thu Sep 22, 2011 4:02 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Well testing with a new coil didn't give the desired results unfortunately, will start tracking upstream of the coil.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Sun Sep 25, 2011 6:21 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Well did a bit more testing, got power to the coil. Tried hooking a spare spark plug and lead directly to the coil, should that give spark? I wasnt seeming to get any other of it.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Sun Sep 25, 2011 6:54 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

Scaffy wrote:
It sounds exactly like when my TFI cacked it.

had the same-tfi unit,last one was intermitant,travel over 100ks,usually restarts,but lately 50\50,so i relocated it between the coil and ps pump,4mm alumium bracket-heat sink,may be colder there,tried 3 coils,msd,mallory,bosch.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Mon Oct 17, 2011 6:52 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Well I pulled the dizzy out and it has stripped the teeth on it. Major bummer with this car, was meant to be a nice toy. can I just put a new dizzy in there or do I need to pull the rest down to see what's going on in there?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Mon Oct 17, 2011 8:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 699

Joined: 1st Jan 2006

Ride: Lots, all Fords

Location: Hamilton
New Zealand

Probably best to try and find out why it stripped the teeth. I've never heard of or experienced that before. Maybe someone fitted a cast iron gear?? You can check that with what's left of the gear. But you have little to loose by fitting a new gear and giving it a whirl - the oil pump should be protected by the filter screen. I'd turn it over by hand a couple of revs before starting it though, just in case one of those broken pieces ended up tangled in the cam chain.

 

_________________

XA Faimont 351C, AU2 XR8 Manual 5.0, DA LTD 5.0, Mk1 Capri 5.0, 1995 Mustang 5.0, EF2 XR8 Manual, EF2 Fairmont Ghia 5.0, AU3 XR8 Auto, AU2 XR8 Auto, AU2 XR8 Manual Ute, TE Cortina 5.0 Manual, DU LTD 5.0 soon to be manual

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Wed Oct 19, 2011 9:32 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 149

Joined: 23rd May 2006

Ride: NL Fairlane

Location: Melburn!
VIC, Australia

Fortunatly I think there will only be about 3-4 chunks in there as it didnt shred all the teeth just enough to make a flat spot. Any suggestions on where to get a dizzy from?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL 5.0 died while running, now won't start
Posted: Wed Oct 19, 2011 6:52 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 699

Joined: 1st Jan 2006

Ride: Lots, all Fords

Location: Hamilton
New Zealand

Just replace the driven gear. Fit a Mallory gear to suit a stock 351W Ford dizzy. Mark/measure the height of the original gear before removing so the new one can be fitted at EXACTLY the same height on the shaft.

Otherwise someone on the forum may have a buggered TFI dizzy that could donate the driven gear??

 

_________________

XA Faimont 351C, AU2 XR8 Manual 5.0, DA LTD 5.0, Mk1 Capri 5.0, 1995 Mustang 5.0, EF2 XR8 Manual, EF2 Fairmont Ghia 5.0, AU3 XR8 Auto, AU2 XR8 Auto, AU2 XR8 Manual Ute, TE Cortina 5.0 Manual, DU LTD 5.0 soon to be manual

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 3  [ 44 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 7:27 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names