Fordmods Logo

NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP! 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Tue Oct 12, 2010 9:27 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 27

Posts: 4

Joined: 12th Oct 2010

Ride: Ford NL 1997

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi guys,
Ive got a 97 5 Litre NL, which i am very happy with, and also runs fine (When she runs)

So when i go to start the car for the first time or cold engine she will start like a charm, but if the engine was on 10-20 mins ago she normally needs to wait with the bonnet open for 10-20mins to cooldown before her revs will go over 1000...and it sounds like it is struggling alot and then just idles out. If i dont touch the pedal, she will just idle out.

So what it takes to start

Cold engine (normally)
A bit of Throttle to push it over the 1-2000 rev mark
Luck???

What it takes to make it NOT start.

Warm engine? (10-20 mins of driving)

Guys i took this into ford and although i told the guy i had just gotten a new fuel pump, he blamed it on that anyways. So i put a new fuel pump in, to no avail, Thanks guy! But i have been advised that it could be the throttle body? But i cannot find any info from anyone else with problems for this part. I would appreciate any sort of help with this, possiblities? the next step to take, im sick of taking it to be checked to them to just tell me its the fuel pump or something i have already replaced.

*new* Leads, Dizzy cap, sparkies, fuel pump

Thanks a mil guys.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Tue Oct 12, 2010 11:50 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6432

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 6 images

Well if you have done the leads, then there is a possibility of the TFI module perhaps being faulty. It's the only thing I can think of that may be an issue after engine temperature has been brought up.

 

_________________

5.6L of carbon footprint.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Tue Oct 12, 2010 12:12 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 41

Posts: 4629

Joined: 23rd Nov 2006

Gallery: 4 images

Ride: 5.0 AU's and 5.0 Maverick

Power: 139 rwkw

Location: Sydney West
NSW, Australia

It could be the fuel pressure regulator.

 

_________________

xr6turnip wrote:
More people paid for a ride in a VT commodore then an AU Falcon so the VT is superior.
Based on that fact my Mum is the best around!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Tue Oct 12, 2010 12:44 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 27

Posts: 4

Joined: 12th Oct 2010

Ride: Ford NL 1997

Location: Melbourne
VIC, Australia

Thanks for the replies guys -_- Fuel pressure is/was ok atleast last check. I will have another look.

I should mention that the car is idling at 700-800....Once had a mate set the "base idle?" to 1000. Which was working f**k awesome for a while. Then unfortunately the revs started dying again on startup.....Hope that helps a lil more.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Tue Oct 12, 2010 9:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 8

Joined: 30th May 2010

Ride: 1996 el falcon

Location: campbelltown
NSW, Australia

your other problem could be with a faulty idle speed control unit (icu) when they usually screw up your idles go way up but it way have screwed up in reverse in which case the unit is keeping the revs down

 

_________________

go hard....... or walk home

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Thu Oct 14, 2010 11:26 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 27

Posts: 4

Joined: 12th Oct 2010

Ride: Ford NL 1997

Location: Melbourne
VIC, Australia

idle speed control unit,
Sweet. Thank you so much. I will look into this asap and let you know how i go.

By the way, just to clarify, the car runs fine when she starts...lol so aslong as the car starts the revs are fine (sometimes not very responsive though) . Its only problem is starting...

I will go to look for one anyways, how much will that unit roughly cost me? (if you know)

Regards, Jack.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Thu Oct 14, 2010 12:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2450

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: NL V8 Fairlane

Location: Sydney
NSW, Australia

What does the car sound like and whats revs roughly does the car hold at when you unplug the idle speed controller? I find it strange that it is hard to start only after is warm, so as Vic said I would tend to think something is breaking down due to heat such as leads, TFI etc.

 

_________________

There are 10 types of people in this world.
Those who know binary and those who don't.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Thu Oct 14, 2010 12:48 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 27

Posts: 4

Joined: 12th Oct 2010

Ride: Ford NL 1997

Location: Melbourne
VIC, Australia

Ok Well. When the car is having trouble starting, it will slowly just clunk out and die. If i try to give it gas, it will make a loud thudding/banging noise (on the left i think?) and then eventually it will just clunk down and die aswell.

Normally if it gets over about ~ 3000revs its fine (this is after it has been sitting for a while trying to start, so i've had to turn the car off, open the bonnet, let it cool down and try again 5-10 mins later, sometimes can take 20-30 mins which is extremely annoying for short trips)

I cant tell you yet what the car holds idle at without the idle speec controller, because i am at work, but i CAN tell you that the car idles at a low level, about 700-800...Like i said earlier i once had someone to change the revs to sit on 1000 but thats all we just adjusted it. sat it on 1000 it worked fine no matter how many times i turned it on and off...but about after a day maybe not even i had the problem again -_-
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Thu Oct 14, 2010 6:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 41

Posts: 4629

Joined: 23rd Nov 2006

Gallery: 4 images

Ride: 5.0 AU's and 5.0 Maverick

Power: 139 rwkw

Location: Sydney West
NSW, Australia

Get a CO2 check done.
It is starting to sound like it may have done a head gasket as you describe it more.

 

_________________

xr6turnip wrote:
More people paid for a ride in a VT commodore then an AU Falcon so the VT is superior.
Based on that fact my Mum is the best around!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Fairlane starting Rev problem...NOT FUEL PUMP!
Posted: Thu Oct 14, 2010 6:18 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 30

Posts: 89

Joined: 30th Sep 2010

Ride: 5.0L NF Fairlane Ghia

Location: G/square
VIC, Australia

id try the coil if its once the engine heats up. spark breakdown
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 12:29 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names