Fordmods Logo

Oil Concerns...Big ones !!! 


Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 Post subject: Oil Concerns...Big ones !!!
Posted: Fri Feb 24, 2006 8:55 am 
Stock as a Rock
User avatar

Posts: 161

Joined: 13th Jun 2005

Gallery: 4 images

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Guys, changed the oil in my 5.0L (130000kms) and used GTX3 (Castrol, I think), when I first started it there was a slight knocking which I assumed to be normal while oil pressure built up (I did fill the filter before fitting however)...I have never heard it on a cold start up though, but anyway, the knocking disappeared and I thought all was good...had done maybe 50k's on the new oil and was sitting idling for around 5 mins and the oil pressure gauge light comes on and i get the beep beep from the dash...I shut the car down thinking I've lost oil or the wire on the sender unit is loose...all checked out I started the car again...and the oil pressure was around 12-15 psi at an idle...which i think is way to low...I've decided to change the oil but didn't know whether to change the grade or brand...anyone else had trouble with the GTX3 ?? I don't want to go away from the recommended grade of 15w40, maybe it needs 15w50, but I'm beginning to think GTX3 must be crappy oil...I had heard a few stories about it but had dismissed them as myths...any help would be really appreciated...thanks
Posted: Fri Feb 24, 2006 9:59 am 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 35

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

So you checked the oil pressure with a mechanical gauge?

15 psi is way low. Mine gets down to 40 when the oil has thinned out and am sitting at idle... thats with a mech gauge...

I'd do another oil change and prob new filter as well (just in case its blocked... and they only 7 bucks). Try some penrite in your chosen viscosity... i dont think gtx3 is the greatest oil... fairly cheap isnt it?



I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Posted: Fri Feb 24, 2006 10:02 am 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 29

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

try magnatec - i've had no probs with that!



Maloo - Holden's word for ugly.

Posted: Fri Feb 24, 2006 2:25 pm 
Getting Side Ways

Age: 32

Posts: 1204

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont Ghia V8 Turbo

Power: 303 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

If it does it again with the thicker oil check your oil pressure sender



EL Fairmont Ghia V8 Turbo 303rwkw

Posted: Sat Feb 25, 2006 11:34 pm 
Tyre Shredder
User avatar

Age: 31

Posts: 320

Joined: 19th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: AU-XR8

Location: Sth Syd
NSW, Australia

mr_sperm1 wrote:
try magnatec - i've had no probs with that!

I have this same problem on magnetec and the other comparable oils. not often and only after she's warm! scares me!



She'd be a lot more modded if I didn't have to keep wasting cash on repairs.

Posted: Sun Feb 26, 2006 5:43 pm 
Parts Gopher

Posts: 60

Joined: 31st Jul 2005

Location: auckland
New Zealand

if you drive an au falcon or fairlane
there could be a voltage drop across the oil gauge
to check this prob start the engine and connect a jump wire from the alternator bracket to battery earth check and se if the oil gauge rises
if it does make up a heavy earth wire from the alternator bracket to battery earth
oh and do this at engine operating temp
Posted: Mon Feb 27, 2006 12:47 am 
Getting Side Ways

Posts: 1162

Joined: 19th Jun 2005

Location: perth sor
WA, Australia

when the guage wire open-circuits(ie cometh offeth) then the guage maxes out..



current ride: worn out chuck taylors

Posted: Mon Feb 27, 2006 8:58 am 
Getting Side Ways
User avatar

Age: 44

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

Mine sender played up latre last year, would be fine for 10-15 mins then drop off the scale. I changed Oil, Filter and it persisted. Changed sender and all is good. Bout 85 from Fraud, and you must use genuine, as there is no aftermarket option. Also can be a b**ch to get out without the correct sized deep socket.



The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Posted: Fri Mar 03, 2006 7:25 pm 
Oompa Loompa

Age: 29

Posts: 42

Joined: 23rd Jun 2005

Gallery: 1 images

Ride: Eb II 5 speed Wagon

Location: the bush
NSW, Australia

the ford oil sender and cluster arrangement is a joke , 90% of the ones i have been in are all over the place all the time , i fail to take any notice of them anymore, if it knocks or taps thats another thing but if it does not dont worry about it. many dealers will even say we cant fix it (mainly due to the time and parts involved) then the customer having a fit at the bill. not cheap at 80$ an hour.



EB II 5 Speed wagon
4L MPEFI with EEC IV & Smartlock
Air Con
Windscreen mounted sun visor
Tow Bar
15Inch Pensioner special Alloys with cheap tires
Self Retracting Safety Belts
Fold Down Rear Seats
Clear Side Indicators

Such Exciting stuff is a GLI

Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: ILLaViTaR and 11 guests

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum



It is currently Mon Oct 24, 2016 2:33 pm All times are UTC + 11 hours



(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names