Fordmods Logo

Oil Pressure Sensor 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Oil Pressure Sensor
Posted: Wed Nov 28, 2007 6:50 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 324

Joined: 23rd Apr 2006

Gallery: 2 images

Ride: EF II TickMont, BA XR6T

Location: Adelaide - Whyalla
SA, Australia

Hey all
just have a quick question,
i think my oil pressure sensor has shat itself, i start the car it goes to 4 bar and then drops down to 0 when it warms up
its an NL ford fairlane,
i dont have a mechanical gauge to test with, are their any other common faults to happen within the block to cause low pressure,
when the gauge is at 0 it still seems to oil fine

Tezza

 

_________________

Current Ride - Phantom BA XR6 Turbo
EF II Fairmont Tickford Optioned, J3 Chip, Converted To 5 Speed
R.I.P. Nelly .... My NL V8 Fairlane..... Totaled by a kombivan

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 28, 2007 7:02 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

very common.
1: Never trust an electrical gauge or a ford one!
2: Clean the contacts on the single wire on the sender.
3: Make sure your engine earth is in good order.
4: Replace it after all its 10yrs old.

Ok, in a fair few cases, its the cluster not the sender, theres only one way to test it correctly, and thats a mechanical as you already know.

Your could have worn mains, leaking lifters etc etc, but these motors are pretty bullet proof!

If you still remain to have low pressure, replace consumables like oil and filter, it may not make a difference, but hell, its a $30 and may assist!

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 28, 2007 7:06 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 324

Joined: 23rd Apr 2006

Gallery: 2 images

Ride: EF II TickMont, BA XR6T

Location: Adelaide - Whyalla
SA, Australia

i done a complete oil and water change 2 weeks back, i drove in a 40 degree day on the highway, temp got up to the O in normal and then the pressure just dropped like a stick,
and the car was made 96 - 97, bout time something failed
car only has 190,000 on the clock, id hate to think its dying already.
how much are new sensors worth ? average

 

_________________

Current Ride - Phantom BA XR6 Turbo
EF II Fairmont Tickford Optioned, J3 Chip, Converted To 5 Speed
R.I.P. Nelly .... My NL V8 Fairlane..... Totaled by a kombivan

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 29, 2007 11:21 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 93

Joined: 19th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL V8 Ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

I bought one recently and it was $57 brand new. You need a deep socket wrench (1-1/16th inch) that can swallow the whole sensor to be able to undo the old and install the new. Mine did a complete reverse, showing too high oil pressure instead of low. When i replaced the sensor it sits in the middle when hot and about 3 quarter when cold.

 

_________________

can't aFORD lately

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 29, 2007 7:09 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 324

Joined: 23rd Apr 2006

Gallery: 2 images

Ride: EF II TickMont, BA XR6T

Location: Adelaide - Whyalla
SA, Australia

mmm its all a mystery, checked it with a mechanical gauge today, it was all ok, the gauge still works but its just a cuppla bar out, i picked up one today from motor traders for 42$
still to put it in and test, could be a fault in the wire somewhere,
anyway cheers for all the replies

Tezza

 

_________________

Current Ride - Phantom BA XR6 Turbo
EF II Fairmont Tickford Optioned, J3 Chip, Converted To 5 Speed
R.I.P. Nelly .... My NL V8 Fairlane..... Totaled by a kombivan

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 29, 2007 10:31 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 324

Joined: 23rd Apr 2006

Gallery: 2 images

Ride: EF II TickMont, BA XR6T

Location: Adelaide - Whyalla
SA, Australia

well somethin not good has happened :O
car went POP
and now struggles to rev to 2g let alone anymore, oil pressure dead to the a***, mech gauge says little pressure and temp rocketed to H

any idea's
oil pump busted and oil pressure relieve valve ??
or somethin more serious,
no knock that i can hear (premature firing)
timing is good, fuel is ok, fuel filter was changed 3,000k ago

 

_________________

Current Ride - Phantom BA XR6 Turbo
EF II Fairmont Tickford Optioned, J3 Chip, Converted To 5 Speed
R.I.P. Nelly .... My NL V8 Fairlane..... Totaled by a kombivan

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 01, 2007 11:08 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 617

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU III XR8 347ci

Location: Canberra
ACT, Australia

Jebus @ the above comment!!

Mine has been doing the same thing, ie. oil pressure sitting on 1/2 to 2/3, jumping up to the max reading for a few seconds (time varies...) before dropping back down to normal pressure.

Now, where is the oil pressure sensor located in an EL XR8??? I may be having the same problem, as my recent thread states.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 01, 2007 11:22 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 324

Joined: 23rd Apr 2006

Gallery: 2 images

Ride: EF II TickMont, BA XR6T

Location: Adelaide - Whyalla
SA, Australia

on the front of the block under the power steering pump sorta

i changed sensors but that wasnt my problem
i cleaned out the dizzy cap from carbon n that seems to have worked things out rev wise
pulled the sump off and changed pumps and all seems to be ok for now

need to finish the 393 quicker i spose

 

_________________

Current Ride - Phantom BA XR6 Turbo
EF II Fairmont Tickford Optioned, J3 Chip, Converted To 5 Speed
R.I.P. Nelly .... My NL V8 Fairlane..... Totaled by a kombivan

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 02, 2007 6:06 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 46

Posts: 221

Joined: 7th Jan 2006

Gallery: 2 images

Ride: F150 EL mont&2001 cobra

Location: Innisfail
QLD, Australia

How far off is the 393?

 

_________________

Smoken the hides in top gear

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 02, 2007 6:17 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 324

Joined: 23rd Apr 2006

Gallery: 2 images

Ride: EF II TickMont, BA XR6T

Location: Adelaide - Whyalla
SA, Australia

How long is a peice of string :P
hahaha
nah not much longer to go,
was playing around with her today, doing some clearance checks, front counter weight collects oil gallery wall for the oil pump, nothin alittle shaving can fix. rods clear the skirts by about 10mm or more, dont know if i should shave alittle off for extra clearance

other than that, just small things need to come in
Trick Flow Intake
need injectors
pushrods, need to measure up for some
still deciding on the ECU and then the Auto needs to be looked at

hopefully not too far away

 

_________________

Current Ride - Phantom BA XR6 Turbo
EF II Fairmont Tickford Optioned, J3 Chip, Converted To 5 Speed
R.I.P. Nelly .... My NL V8 Fairlane..... Totaled by a kombivan

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 02, 2007 6:22 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 46

Posts: 221

Joined: 7th Jan 2006

Gallery: 2 images

Ride: F150 EL mont&2001 cobra

Location: Innisfail
QLD, Australia

That's the go mate. I will get the measurements you were after sooner or later :)

 

_________________

Smoken the hides in top gear

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 8:51 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names