Fordmods Logo

Speedo Not Working 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Speedo Not Working
Posted: Sun Jun 12, 2016 10:18 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

Hi everyone, I've recently put a turbo on my 2005 BA MKII XR8 ute, and my speedo isnt working. I've had an auto sparkie look at it and he changed one of the O2 sensors because he said the wires look a little dodge. But the wheel speed sensors all work correctly and he thinks that it could be somewhere from the wheel speed sensors to the ABS sensor to the ECU. But I was also thinking could it be the speed sensor gear in my gearbox? I've got a T56 gearbox.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Sun Jun 12, 2016 11:22 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 59

Posts: 6810

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

As your ute is fitted with ABS, there is no speedo drive in the gearbox. All speedo readings are through the rear ABS sensor.

 

_________________

SWC

South West Customs


Members of the SWC Stable, fordebgt93, TROYMAN, Benj, svo_matt, Mrs C, eb_fairmont, Total_tool, Terroristghia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Sun Jun 12, 2016 7:51 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

So does that mean that potentially it'll be my ABS sensor that will need replacing?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Mon Jun 13, 2016 7:13 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

So does that mean that potentially it'll be my ABS sensor that will need replacing?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Mon Jun 13, 2016 11:25 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 257

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

TurboXR8 wrote:
So does that mean that potentially it'll be my ABS sensor that will need replacing?



It might be worth a shot but maybe try cleaning the sensors and rings.

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 6:26 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

I've cleaned all the wheel sensors and they're all working fine now, but the speedo still isnt working..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 6:30 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 257

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

TurboXR8 wrote:
I've cleaned all the wheel sensors and they're all working fine now, but the speedo still isnt working..


is the temp gauge working? Is the Tacho working? oil pressure light going out?

Have you had the PCM (ecu) or anything like that changed recently?

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

Everything else on the cluster works just the speedo doesn't
When I took the car to get tuned by the Elite Automotive they for some reason they thought it was a BF not a BA so they tried tuning it for a BF and then when it obviously didnt work they tried re tuning it for a BA.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:13 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 257

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

TurboXR8 wrote:
Everything else on the cluster works just the speedo doesn't
When I took the car to get tuned by the Elite Automotive they for some reason they thought it was a BF not a BA so they tried tuning it for a BF and then when it obviously didnt work they tried re tuning it for a BA.



Take it back to the tuner and have them take a look fix it. I'm guessing they have changed another setting or not set something up right in there somewhere so the speed signal isn't being received by the cluster.

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:16 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

Okay then. Thanks very much. Hopefully they can fix it.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:18 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 257

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

TurboXR8 wrote:
Okay then. Thanks very much. Hopefully they can fix it.



No worries hope i have helped a little and i hope they can fix it.
it is my best guess though after tuning and such.
Bet she goes like a rocket!

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:21 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

Yeah hopefully they can. I'm a bit reluctant to go because they gave me so many issues before. But the current mechanic I have the car at I think are starting to run out of ideas. Same as me. Haha.
Yeah it goes hard. Got 465hp at the wheels on a very lean tune. So hopefully when the speedo is fixed and they can tune it properly it'll get a bit more power.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:26 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 257

Joined: 24th Jun 2014

Gallery: 4 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Jamestown
SA, Australia

TurboXR8 wrote:
Yeah hopefully they can. I'm a bit reluctant to go because they gave me so many issues before. But the current mechanic I have the car at I think are starting to run out of ideas. Same as me. Haha.
Yeah it goes hard. Got 465hp at the wheels on a very lean tune. So hopefully when the speedo is fixed and they can tune it properly it'll get a bit more power.



nice, i'd be worried about the lean tune, would prefer it slightly on the rich side myself. i would be reluctant to go back there too. any other tuners in the area that may be more experienced?
it might be worth asking your current mechanic if he is using a good scan tool to see if there is any different settings in the PCM.

 

_________________

Current Ride
BA XR6 Turbo, P3 Paint, BP Trim, Fully Stock Mods to Come!
1996 EF Falcon furura, White.
BA XR6 , P3 Paint, BG Trim, crashed in front but thinking of fixing!

BLUE BLOOD
Previous Rides
1997 EL Falcon
1980 Ford Escort

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:27 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

Yeah hopefully they can. I'm a bit reluctant to go because they gave me so many issues before. But the current mechanic I have the car at I think are starting to run out of ideas. Same as me. Haha.
Yeah it goes hard. Got 465hp at the wheels on a very lean tune. So hopefully when the speedo is fixed and they can tune it properly it'll get a bit more power.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Speedo Not Working
Posted: Tue Jun 14, 2016 8:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 10

Joined: 12th Jun 2016

Ride: BA MK II XR8 ute

Location: Brisbane
QLD, Australia

Yeah I would prefer it to be slightly rich as well. The tune its got now is all because of the speedo not working it messes with the tune and goes to s**t. I'm going to ask my current mechanic if they'd be able to have a look at the ECU and see if they can see anything. Hopefully they do and it can be a simple fix.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: si2030 and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Jan 24, 2017 10:11 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names