Fordmods Logo

where have i gone wrong??? 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: where have i gone wrong???
Posted: Thu Jun 23, 2011 6:39 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 38

Posts: 59

Joined: 7th Aug 2010

Ride: 1996 NF ford fairlane v8

Location: melbourne
VIC, Australia

hi guys
im really stuck and im not sure where to go next...
i have replaced the 302 in my nf and i cant work out why the F#$K it wont start!!!
it well doing my head in and im sure its just something stupid.

to work out top dead center i got the no1 piston (closest to the alt) to the top ant moved the crank to the 0 marking in the middle of the scale etched in the harmonic balancer. pulled the dizzy out and set the rotor to the no1 lead closest to the front of the motor. when it cranks i can hear it back firen. moved the dizzy around a bit to see if that would help but no dice.

there is fuel going through, i got spark, there is no leaks but im pulling my hair out trin to work out why.

Can anyone see where i have gone wrong?
if anyone knows a mechanic that come to your house please let me know cos i need to get this bucket going. im in brunswick and im happy to pay as im no mechanic. i just cant work out what the issue is

thanks guys any help would be ausom
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: where have i gone wrong???
Posted: Thu Jun 23, 2011 6:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 699

Joined: 1st Jan 2006

Ride: Lots, all Fords

Location: Hamilton
New Zealand

You are probably 180 degrees out. Either swap the leads 1 & 6, 3 & 5, 7 & 4, 2 & 8. Or pull the dizzy and rotate the shaft by 1/2 a turn & reinstall (without swapping the leads)

 

_________________

XA Faimont 351C, AU2 XR8 Manual 5.0, DA LTD 5.0, Mk1 Capri 5.0, 1995 Mustang 5.0, EF2 XR8 Manual, EF2 Fairmont Ghia 5.0, AU3 XR8 Auto, AU2 XR8 Auto, AU2 XR8 Manual Ute, TE Cortina 5.0 Manual, DU LTD 5.0 soon to be manual

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: where have i gone wrong???
Posted: Thu Jun 23, 2011 6:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

firing is 30deg before top dead,#1 lead is at the back of the cap-its got a mark for it,the rotor turns antl clock wisefor leads.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: where have i gone wrong???
Posted: Thu Jun 23, 2011 7:07 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 38

Posts: 59

Joined: 7th Aug 2010

Ride: 1996 NF ford fairlane v8

Location: melbourne
VIC, Australia

hans hartman wrote:
firing is 30deg before top dead,#1 lead is at the back of the cap-its got a mark for it,the rotor turns antl clock wisefor leads.

so if i set the no1 piston to the top and move the crank till the pointer is sitting on 30deg mark on the balancer thats correct? there is a line cut into the balancer whats the go with that? the rotor it sounds like is corect as i had it set to the no1 point at the back of the rotor cap.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: where have i gone wrong???
Posted: Fri Jun 24, 2011 3:06 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 38

Posts: 59

Joined: 7th Aug 2010

Ride: 1996 NF ford fairlane v8

Location: melbourne
VIC, Australia

we have a winner!!!!!!
set timin mark to 30 and she fired! not to bleed the brakes, fill the auto and get her tuned. thanks for the help guys.
lets just say i was doin a happy dance.... :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: where have i gone wrong???
Posted: Sun Jun 26, 2011 11:53 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

1line on balancer is for timing chain,spockets,cam timing.30 is advance

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 2:31 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names