Fordmods Logo

6 speed auto problem? 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: 6 speed auto problem?
Posted: Sun Sep 26, 2010 11:48 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 26

Posts: 25

Joined: 17th Apr 2009

Ride: BA Falcon

Location: hervey bay
QLD, Australia

I have recently purchased a bf xr6 with the 6 speed auto in it.

When the box changes from 1-2 it lags a bit and revs. Is this normal? It mainly happens when you take of slow, if you put your foot down harder on take off it doesn't..

Happens from 2-3 but you can barely notice it..
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 6 speed auto problem?
Posted: Sun Sep 26, 2010 12:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 27

Posts: 747

Joined: 8th Nov 2009

Ride: ford au

Location: brisbane
QLD, Australia

probally needs a service, when was the last service done to the transmission

 

_________________

Daily Driver, Series 1 Au Forte

Quote:
Posted by Xcabbi, Does it slap or rattle? Rattle is more to do with timing chains and tensioners. Slap is more to do with lifters, rings, bearings or GENIII boat anchors

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 6 speed auto problem?
Posted: Sun Sep 26, 2010 12:08 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 26

Posts: 25

Joined: 17th Apr 2009

Ride: BA Falcon

Location: hervey bay
QLD, Australia

A month ago. Only driven 200kms since service
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 6 speed auto problem?
Posted: Mon Sep 27, 2010 8:05 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 33

Posts: 23

Joined: 14th May 2010

Ride: el falcon

Location: young
NSW, Australia

hi mate, the 6 speed autos take off in2nd gear when you only use light throttle for a smoother take off. when you sink the gas a bit harder than they will take off in 1st/kick back to 1st.
also how much did you pay for the auto service? these thing take around $600 just for the oil! so if you were charged less than that id make sure the right oil is in it as well. but it sound like its just normal operation
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 6 speed auto problem?
Posted: Mon Sep 27, 2010 8:09 pm 
Moderator
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 2327

Joined: 6th Oct 2005

Ride: 93EB Fairmont / BA Falcon XR6T

Location: Western Sydney
NSW, Australia

The 6 speed autos use a full synthetic oil. Not the stuff we use in E series. See if it has the right oil in it like what was mentioned.

 

_________________

93 EB II Fairmon8 with 17' EL GT's / Clear indicators / H.I.Ds / Sports exhaust / Lowered 2' / K&N / XR6 ECU.
2004 BA MKI XR6T in Lightning Strike paint / K&N / XR8 bonnet / BF lights and a few tweaks.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 6 speed auto problem?
Posted: Wed Sep 29, 2010 12:30 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 26

Posts: 25

Joined: 17th Apr 2009

Ride: BA Falcon

Location: hervey bay
QLD, Australia

The service cost about 500 or 600 I don't remember but it was expensive even with mates rates.. so it should be normal to rev a little between 1st and 2nd?. From what I have researched 1st is a very low gear so there is a bit difference there fore the engine needs to rev to be able to change the gears?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 2:11 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names