Fordmods Logo

Auto Trans Probs ??? 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 10:53 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 65

Posts: 8

Joined: 2nd Jul 2010

Ride: Ford Falcon EL

Location: Griffith
NSW, Australia

Hi Im havin probs with my 4 speed auto
Cruising along nicely at about 100 kph---all of a subben it wanted to drop back a gear (well thats what it seemed like it was doing)---seemed to change gears with a jerk--I slowed down to about 70-80- kph for about 10 ks and then it seemed fine when I increased to 100kph.About 500 kms later it done exactly the same thing.
Anyone got any ideas on what it coud be and how to fix it?

Last edited by Blue EL on Fri Jul 02, 2010 4:12 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 2:03 pm 
Moderator
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 2327

Joined: 6th Oct 2005

Ride: 93EB Fairmont / BA Falcon XR6T

Location: Western Sydney
NSW, Australia

the tranny may be in need of a service. Is the oil level ok. Possibly the tranny got a bit hot with such a long drive too.

 

_________________

93 EB II Fairmon8 with 17' EL GT's / Clear indicators / H.I.Ds / Sports exhaust / Lowered 2' / K&N / XR6 ECU.
2004 BA MKI XR6T in Lightning Strike paint / K&N / XR8 bonnet / BF lights and a few tweaks.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 2:48 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 103

Joined: 7th Jul 2008

Location: perth
WA, Australia

Sounds like a neutral safety switch. Got mine done for 200 with a service. Depending on how handy you are you might be able to do yourself.

 

_________________

1995 EF Futura
Port and Polished 94DT Tickford Head - Crow valve springs - 68mm Throttle Body - Wade 1673
4499 Pacemakers - 2.5" exhaust - Ti J3 Chip - 2J1 Techedge Logger -EL Tickford 3.45LSD -
XR low springs - Boge Turbo Shocks - Front DBA slotted Rotors - BA ESS shifter - Shift Kit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 4:09 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 65

Posts: 8

Joined: 2nd Jul 2010

Ride: Ford Falcon EL

Location: Griffith
NSW, Australia

Oil has just been changed,but it done it the second time after the oil change.There was nothing unusual in the filter or pan although the oil was quite dirty.Is there any adjustments?--ie bands or any thing---think I remember someone telling me theres not.

Finnigan001---Do you mean the neutral starting switch ?---The one that lets ya start it in park or neutral? Its played up a few times---had to bang it into park a few times to get it going.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 7:20 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 103

Joined: 7th Jul 2008

Location: perth
WA, Australia

I'd say it's the same thing. Some call it start inhibitor switch. It's on the side of the transmission as far as I know. When mine was doing the same thing as yours I rang up a couple tranny places including ford and they all said the same thing. Must be a pretty common thing.

 

_________________

1995 EF Futura
Port and Polished 94DT Tickford Head - Crow valve springs - 68mm Throttle Body - Wade 1673
4499 Pacemakers - 2.5" exhaust - Ti J3 Chip - 2J1 Techedge Logger -EL Tickford 3.45LSD -
XR low springs - Boge Turbo Shocks - Front DBA slotted Rotors - BA ESS shifter - Shift Kit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 8:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Yep, sounds like the gear position switch...on the left side of the tranny.
The seal that seals the 2 halves together perishes and lets moisture in, buggers the contacts, and you have a gearshift problem.
It can be difficult to remove, as they rust onto the shaft.
They used to be about $70 from Ford.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 8:48 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 65

Posts: 8

Joined: 2nd Jul 2010

Ride: Ford Falcon EL

Location: Griffith
NSW, Australia

Thanks guys----I will try that----thought I may have a stuffed tranny :( ----lets hope that fixes the prob :) .Will let you know after i go for another longish drive.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Fri Jul 02, 2010 9:33 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 29

Posts: 26

Joined: 19th Aug 2009

Gallery: 2 images

Ride: 96 ef fairmont

Location: darwin
NT, Australia

hay mate mine was doin the same thing but not as bad. i changed the inhabiter switch (i think its called?) on the passenger side of the box and then it was fine. hope that helps...

 

_________________

ef fairmont,auto,lowered 2inchs on kings,17csa,pacemaker extracters,2 1/2 straight through redback system,k/n filted,big mouth cai,pbr trans cooler,twinlight head lights.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Tue Nov 16, 2010 11:12 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 13

Joined: 19th Jun 2009

Ride: 1995 ef gt alike, 1992 wagon

Location: Stawell
VIC, Australia

Is it that simple? Gees what happened to the simple inhibitor switch not alowing to start. Mines doing that jumps from 4th to 2nd at 100-110 I thought great auto clutch pack rebuild seeing as the fluid runs through that before the valve body. But now you said the seal perishes and lets moisture in makes sence it started after an extremely wet road trip. Cheers guys you've saved me some $$ although I'm rebuildin one atm but wasnt in a rush till this happened :s
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Tue Nov 23, 2010 1:23 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 29

Posts: 365

Joined: 22nd Nov 2007

Ride: FG MK2 XR6T

Location: Bexley, Sydney
NSW, Australia

92ebwgn wrote:
Is it that simple? Gees what happened to the simple inhibitor switch not alowing to start. Mines doing that jumps from 4th to 2nd at 100-110 I thought great auto clutch pack rebuild seeing as the fluid runs through that before the valve body. But now you said the seal perishes and lets moisture in makes sence it started after an extremely wet road trip. Cheers guys you've saved me some $$ although I'm rebuildin one atm but wasnt in a rush till this happened :s


Yeh mine was playing up too. Watching the dash at 100kmph is would fly all over the place, back to 2nd, then into park then into reverse. (it didn't actually activate these two to protect itself).

When it wasn't doing this it would simply just stay in 3rd gear (when the ECU wasn't getting a signal from the unit).

 

_________________

Formerly LV XR5 Turbo, AU Fairmont Ghia V8 & EBII Fairmont I6.

Now......
Feb 2012 FG MK2 XR6 Turbo
- Manual
- Luxury Pack

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Tue Nov 23, 2010 11:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 13

Joined: 19th Jun 2009

Ride: 1995 ef gt alike, 1992 wagon

Location: Stawell
VIC, Australia

Top work guys 5minute job from start to finish....
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto Trans Probs ???
Posted: Tue Jan 11, 2011 11:34 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 25

Posts: 8

Joined: 13th Dec 2010

Ride: Ford ZL Fairlane

Location: Terang
VIC, Australia

You say it can stick in third? my friends el is constantly in third and occiasionally changes to 2nd, never 4th..
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 8:24 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names