Fordmods Logo

CLUTCH HELP!!! 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: CLUTCH HELP!!!
Posted: Tue Feb 12, 2008 10:17 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Posts: 24

Joined: 27th May 2007

Ride: EL XR6

Location: Melbourne
VIC, Australia

Few months back i had a new heavy duty clutch put in my el xr6 by herrord. Few weeks after that every know and again it refused to go into gear. Last couple of days its gotten alllooot worse. It doesnt grind into gears or anything like that it wont go in at all unless you really force it. I barely maded home from work tonite didnt want to go into any gear! If i leave the car in nutural just idling it doesnt try to stall, but if i somehow get it into 1st gear and press the clutch it tries to stall... If anyone has any idea whats going on let us know
cheers

 

_________________

Ford Built Tough!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 12, 2008 10:20 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

sounds like its not engaging/disengaging properly. maybe ur clutch cable is faulty and is stretched? just a guess.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 12, 2008 10:29 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Adding to alfy's comment, check your clutch fork to see if it is bent and see if the bush is in good nick. The fork might have bent due to the heavier clutch grab.

Have you tried adjusting the nut at the firewall?

This happened to me as well when I put my new clutch in, but only in the beginning, I had to roll the car down the driveway before it would engage any gear. After that it was normal. Had to fiddle with the cable adjusting nut for a bit.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 12, 2008 10:33 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Posts: 24

Joined: 27th May 2007

Ride: EL XR6

Location: Melbourne
VIC, Australia

yer i treid tightening/ loosening the nut at the firewall didnt make a difference. On the way back from work tonite i had to bang in gears like i was race changing otherwise the gears wouldnt go in and i would of been left in the middle of s**t creek lol.

 

_________________

Ford Built Tough!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 12, 2008 10:48 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

bring it back to where you got it done and ask them what might have caused the problem. Or tell them to fix it because it has been happening since they did the clutch change.

Worse thing that could have happened was that they put the clutch disk thingy in the wrong way.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 13, 2008 10:23 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

have you checked for cracking around the firewall where the cable goes through?
as its common for the firewall to crack and flex..
get someone to push the clutch in and look at where the cable goes through the firewall and you will see ..

also check your pedal box where the pedal goes on as this also is common to crack and flex.. does your pedal look like its at an angle...
if it is your pedal box may be cracked..

i also fitted a hd clutch and it killed my firewall and pedal box after about 3 months..

if so this might piss you off as i had to remove the whole dash to get the pedal box out

after some re-enforcments its all fine now...

 

 

Attachments:
File comment: pedal box re-enforcment2
DSC00297.JPG
DSC00297.JPG [ 247.3 KiB | Viewed 33 times ]
File comment: pedal box re-enforcment 1
DSC00298.JPG
DSC00298.JPG [ 257.39 KiB | Viewed 40 times ]
File comment: this is the firewall re-enforcment
DSC00604.JPG
DSC00604.JPG [ 226.41 KiB | Viewed 42 times ]
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 18, 2008 12:17 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Posts: 24

Joined: 27th May 2007

Ride: EL XR6

Location: Melbourne
VIC, Australia

thanx for thew help guys and those pixs were allot of help. It ended up being my firewall. So welded it and reinforced it as much as possible, feels like new know.

Thanx heaps

 

_________________

Ford Built Tough!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 18, 2008 9:20 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

no problem happy to help
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: dp_stoner and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 3:11 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names