Fordmods Logo

clutch lost compression and hard to get in gear 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: clutch lost compression and hard to get in gear
Posted: Mon Jun 12, 2006 11:20 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

The missus has a 89 telstar ghia. yesty the clutch lost most of its firmness and i can now push it nearly all the way to the floor without it do anything. it is free untill about 50mm off the floor and then it kicks in. But along with this came the problem with the gears. trying to put the gears into gear has been a mission. i have to force it real hard to get it into gear. first is the worst, but it is quite hard in all the gears.

I have no idea what is wrong. it still ahs heaps of fluid, i cant see any leaks anywhere. dont know much about the manuals, as i have always had autos.

any help would be muchly appreciated, as i need to get this fixed today if possible,as the missus needs it for work tommorrow.

If any other info is needed please ask and i will get back to you ASAP.

cheers

BEN

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 12, 2006 11:51 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 30

Joined: 12th Jun 2006

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Hmm not sure if they are cable of hydro

1) The pedal box may have busted
2) Pressure plate collapsed
3) stuffed cable
4) Slave cylinder stuffed

The list goes on !!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 12, 2006 1:29 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

hmmm pretty sure it is cable.

anyone else got any solutions on how to fix this?

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 12, 2006 3:23 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

righto, so i have bleed the system to get all the possible air out. but now we have lost all pressure in clutch pedal, push it down and it stays there.

Had a look at the clutch slave cylinder, and it is not returning, u can move it by hand. once u push the clutch pedal in and then pull the pedal up by hand, the slave cylinder stays in, but you you still cant select any gear when car is on.

So would it be safe to assume that slave cylinder is f**k, and a new one is needed?

need some help urgently, so please info please, from anyone, even if it is some old homeless bloke that u drag in off the street.

Just need to know, as i may be able to go to auto parts place today and get it. If i can push the car out of the way, so i can get the lane out. :(

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 12, 2006 5:53 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 197

Joined: 8th Nov 2004

Ride: FG-XR6 EL EA '24 Dodge

Location: Tamworth
NSW, Australia

Bit hard to tell but sounds like pressure plate diaphram has cracked.

 

_________________

As Sigfried once said "Nein Nein Ninty Nine"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 12, 2006 5:57 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

is there any way of checking the pressure plate at all? without ripping half the car apart?

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 13, 2006 8:23 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 197

Joined: 8th Nov 2004

Ride: FG-XR6 EL EA '24 Dodge

Location: Tamworth
NSW, Australia

Don't know anything about Telstars, but can you see up through the hole where the throwout arm goes into bellhousing (you may need a little torch) if you can, then you might see some of the fingers of the diaphram are not all level with one another in the centre part where the bearing pushes.
If that is the case then you have a cracked diaphram and it won't release far enough to free the clutch plate etc.

 

_________________

As Sigfried once said "Nein Nein Ninty Nine"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 13, 2006 8:38 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

Well i got stuck into it today, and she nis all good for the time being.

All i done was drain all the fluid, pull out the slave clinder and gave it a bit of a clean, put her all back together, filled her up, bleed the lines. and bobs ur uncle. dont know what the go was, beats me.

It is still a bit sloppy, but it will do for the time being, going to get rid of it soon anyways.

cheers for the help though champ, muchly appreciated.

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 13, 2006 10:19 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2839

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 50 images

Ride: MYSTERY EL's & Maverick LWB

Power: 198 rwkw

Location: parramatta
NSW, Australia

so all works sweet now ?

 

_________________

Chance Favors The Prepared Mind !
For Sale : EL Fairmont 4L 5spd offers, AU Fairlane Ghia 4L vct Stock no mods $3.5k ono
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 13, 2006 10:30 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4355

Joined: 14th Dec 2005

Gallery: 36 images

Ride: Fairlane

Location: Newy
NSW, Australia

yeah it is all going, not 100%, litle bit of play there, but it has always been like that.

It is wierd i cant explian it.

 

_________________

The Lane Lives.... Finally!!!!

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 6:02 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names