Fordmods Logo

EA 3 Speed Auto? 

 

Page 1 of 2 [ 29 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EA 3 Speed Auto?
Posted: Sat Nov 08, 2008 3:14 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

:D Hey guys, looking at ads to buy another EA & saw a EA-1989 with 3 speed auto.
Did the early EA's have a 3 speed auto or is it a typo?

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 3:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

all EA auto's had 3 speeds to my knowledge

the four speed is much better to drive and economy

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 3:30 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

relaxed_diplomacy wrote:
all EA auto's had 3 speeds to my knowledge

the four speed is much better to drive and economy


Nah mate my 1990 EA is 4speed electronic auto!

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 3:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 1343

Joined: 14th Dec 2007

Gallery: 1 images

Ride: EL fairmont offroader

Location: seaspray
VIC, Australia

okay, corrected, thanks, hope it's original though

 

_________________

wrecking 9/97 EL fairmont sedan burgundy 6cyl auto 270k modBAintake

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:06 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 2337

Joined: 25th Apr 2008

Ride: Boxcar Love

Location: Brisbane
QLD, Australia

Wasn;'t it EA1's had the 3 speed and EA2's had the 4 speed???

 

_________________

Commodore australia's favorite car??? What a load of s**t
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:18 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

PIMP_LTD wrote:
Wasn;'t it EA1's had the 3 speed and EA2's had the 4 speed???

It appears so PIMP LTD.....All I know is the 1990 EA has factory 4 Speed Electronic transmision.
Funny thing about that...I must have a elctric overdrive in these 4 speed auto's cause if you stick it in Drive & take off it changes gears 4 times.....think about that...4 times..its in 1st when in drive so the first change is into 2nd & so on!
Also I think you will find only the 4 Speeds have a Power/Economy switch on console.

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:18 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 3406

Joined: 7th Feb 2005

Ride: AU2 Ute

Location: melbourne
VIC, Australia

yep only the 4 speeds get the eco switch. EA1's are 3 speed.

That 4th gearchange you feel is probably the converter locking up.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 814

Joined: 2nd Apr 2007

Gallery: 10 images

Ride: ED fairmont Ghia 5 litre

Location: blue mountains
NSW, Australia

yea the first series ea's are a 3 speed auto as i got 1 and then the later 1's are a 4 speed but the fourth only being an overdrive with the eco switch

 

_________________

THE V8 OUTLAW

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:33 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

Dansedgli wrote:
yep only the 4 speeds get the eco switch. EA1's are 3 speed.

That 4th gearchange you feel is probably the converter locking up.


:shock: Converter locking up....Hmmm dont like the sound of that :lol:
yeah well what ever it does it drops in revs like an electric overdrive eh!


Dan !...On a similar note.....would my perfect EA 4 speed auto fit onto a EA that has the 3 speed auto on it?
Would the bolt holes be in same place for a start?

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:40 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 3406

Joined: 7th Feb 2005

Ride: AU2 Ute

Location: melbourne
VIC, Australia

Converter locking up is good. It cuts out the slip that it would normally have giving a lower rpm for a given speed.

I think the bolt holes might be a bit different. The hard part would be fitting the electrical bits to get the 4 speed to work.

The 3 speed is hydraulic.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:43 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 36

Posts: 48

Joined: 19th May 2006

Ride: BF GT-P

Location: Wodonga
VIC, Australia

Quote:
:shock: Converter locking up....Hmmm dont like the sound of that :lol:
yeah well what ever it does it drops in revs like an electric overdrive eh!


There is a lockup clutch on the converter so when you get up to cruising speed it locks up the converter so you dont get any slip in the converter and therefore reduces revs and improves fuel economy.

Damn it i need to learn to type faster

 

_________________

THERE'S NOTHING SO GREAT AS A THUMPING V8

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:48 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

Dansedgli wrote:
Converter locking up is good. It cuts out the slip that it would normally have giving a lower rpm for a given speed.

I think the bolt holes might be a bit different. The hard part would be fitting the electrical bits to get the 4 speed to work.

The 3 speed is hydraulic.


:cry: Bugger...of course (Hydraulic) never gave that a thought.....still not to worry..if I bought this said car,surley if the trans went , it wont be as $$$ as electronic 4 speed? :roll:

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:51 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

Type faster...ROFL....I hear where your coming from XBcoup351 :lol:

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 4:56 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 235

Joined: 10th Feb 2008

Gallery: 3 images

Ride: BA XR6,ED Wagon,EA Sedans,XF Ghi

Location: Brisbane
QLD, Australia

Here is something else I found interesting about this EA series 1 thats for sale...It has a air cooled battery box! :?

 

_________________

"When Cars Were Steel"
"Cars Were Real"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 08, 2008 5:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 3406

Joined: 7th Feb 2005

Ride: AU2 Ute

Location: melbourne
VIC, Australia

all e series should.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 29 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 7:38 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names