Fordmods Logo

ea 5 spd box into el ? will it work 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ea 5 spd box into el ? will it work
Posted: Tue May 30, 2006 7:34 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 154

Joined: 10th Dec 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2004 BA XR6T

Location: PERTH
WA, Australia

hows it going ? i would like to know if a 5 spd+clutch+pedal box out of a ea falcon fit into a el 98 falcon? coz i can get a whole ea falcon complete with a 5spd= $300 can someone let us know asap cheers

 

_________________

04 BA XR6t auto
93 eb falcon

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 30, 2006 9:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3115

Joined: 20th Dec 2004

Ride: Falcon

Location: Adelaide
SA, Australia

Box will go in.

Clutch is different but will still work as long as you use an EA flywheel.

Pedal box is different. You can make it fit with an angle grinder, a drill, and a couple of zip ties (not as dodgy as it sounds).

 

_________________

Stoke me a clipper, I'll be back for Christmas

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue May 30, 2006 11:46 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 154

Joined: 10th Dec 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2004 BA XR6T

Location: PERTH
WA, Australia

but will the box handled it? would the clutch slip? is it the same tailshaft?do u need 2 change the bell housing

 

_________________

04 BA XR6t auto
93 eb falcon

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 31, 2006 3:33 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

i heard the EA T5 isnt as strong as the newer ones? or are they the same?

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 31, 2006 11:39 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

yep thong your absolutely right. falcongli6, pm chong_bonger and have a chat to him. he managed to fit EA running gear into his EF with a few mods, if theres anyone that would know, hes your man

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 31, 2006 4:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2098

Joined: 19th Jan 2005

Gallery: 9 images

Ride: 5L 5 speed Fairmont Ghia

Location: St Maoris
NSW, Australia

Ok, Kezz is right. I have an EA conversion in my EF. Needed a lot of help doing it (I am not that mechanically minded :lol:)
My Friend that helped me out was a 4th year apprentice mechanic, and was very cluey about what needed to happen.

The Bellhousing is the same.

The only things that are different are the flywheel, particularly where the clutch bolts to the flywheel. You need an EA clutch, not an EB-EL one.

The Tailshaft is different. You will get away with the auto one.

The pedal box is different. Put the pedals from the EA pedal box onto the the EF auto one. You will need to weld the pin that holds the Clutch pedal in place.

The hardest thing is to rewire the plug thatsends the data to the ECU (ie: Speed, neutral safety switch, reverse switch)
My Friend Figured this out using a multimeter

Hope that this helps

 

_________________

Remember kids, the more pages of crap in your build thread, the bigger your e-penis is

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 05, 2006 9:24 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

chong_bonger wrote:
The hardest thing is to rewire the plug thatsends the data to the ECU (ie: Speed, neutral safety switch, reverse switch)
My Friend Figured this out using a multimeter


keen to hear more about this! :? are you saying with using an auto ECU, or the plugs from an EA don't match the EF?

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 06, 2006 1:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 1093

Joined: 29th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: BA Ford Fairlane V8

Location: Lower Hunter Valley
NSW, Australia

I heard a rumour that the EA was one of the weakest T5s around until I fitted one to my V8 and its still going strong 3 years later. Good mod to do nevertheless.

 

_________________

Interested in a fair go for the Hunter-New England area of NSW?

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jun 07, 2006 4:44 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 30

Posts: 17

Joined: 6th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Mornington Peninsula
VIC, Australia

yer dont use an EA 5 speed mine didnt last long and i didnt give it a hard time, could be just bad luck but not worth the risk its older anyway.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: .
Posted: Wed Jun 07, 2006 5:21 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 399

Joined: 21st Feb 2006

Gallery: 17 images

Ride: Falcon

Location: brisbane
QLD, Australia

i did the conversion about 2 month ago into an ef using ea bits everything went in sweet using the ecu trick off this forum the only problem i have is the speedo is out but from what i have read the el loom is slightly different once you do the conversion you will wonder why you didnt do it a long time ago but beware of excessive tyre wear also make sure you replace the front gearbox seal and if the rear main seal hasnt been done do it now orelse leaking oil will stuff your clutch

 

_________________

efII wgn xr front xr ecu 17s filter pacemakers highflow cat & 2.5 manual conversion
THERE IS NO TIME FOR PATIENCE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jun 07, 2006 6:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2098

Joined: 19th Jan 2005

Gallery: 9 images

Ride: 5L 5 speed Fairmont Ghia

Location: St Maoris
NSW, Australia

uglybob wrote:
chong_bonger wrote:
The hardest thing is to rewire the plug thatsends the data to the ECU (ie: Speed, neutral safety switch, reverse switch)
My Friend Figured this out using a multimeter


keen to hear more about this! :? are you saying with using an auto ECU, or the plugs from an EA don't match the EF?


Long story short, the plug fits but the wires are in a different order.

The Auto box uses 2 plugs. A round one and a square one that has 8 pins on it.
The plug that has the 8 pins physically fits, it is just that the pins are in a different order.
The Pins for the speed are the same. The ones that need to be rearranged are the one for the Neutral switch (we just earthed that one out), and the one for the reverse lights (we used a multimeter to figure out what one we needed.
We had a wiring diagram for the EF, but the EA has different coloured wires

On the weekend, I will pull my car apart and let you know more details if you like

Cheers
Chris

PS: I have thrashed my car day in and day out for the last month and have had no issues with the EA T5 box.

 

_________________

Remember kids, the more pages of crap in your build thread, the bigger your e-penis is

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jun 07, 2006 6:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 1618

Joined: 12th May 2005

Gallery: 2 images

Ride: BA 3V Tunna

Location: S.E. Melbourne
VIC, Australia

thats good to know coz i got an ea wagon 5sp lined up for 400 buck and wanted to know the same thaing... great minds think alike ha ha
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jun 08, 2006 12:00 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

chong_bonger wrote:
PS: I have thrashed my car day in and day out for the last month and have had no issues with the EA T5 box.


congratulations Chris, you have now most likely jinxed yourself mate :P

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jun 08, 2006 12:22 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2098

Joined: 19th Jan 2005

Gallery: 9 images

Ride: 5L 5 speed Fairmont Ghia

Location: St Maoris
NSW, Australia

kezz wrote:
chong_bonger wrote:
PS: I have thrashed my car day in and day out for the last month and have had no issues with the EA T5 box.


congratulations Chris, you have now most likely jinxed yourself mate :P


I was hoping that no-one would draw attentionn to that :cry:

Nah, the clutch will go before the box would :wink:

Besides, the box in under warranty :lol:

 

_________________

Remember kids, the more pages of crap in your build thread, the bigger your e-penis is

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ea 5 spd box into el ? will it work
Posted: Thu Sep 20, 2012 2:04 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 23

Posts: 6

Joined: 16th Sep 2012

Ride: ef falcon

Location: ararat
VIC, Australia

hey guys,, im doin my ea to ef manual conversion this weekend.. just one question,, will the flywheel from the ea fit the ef?? i hope so otherwise i wont be doing the conversion until next month,, i have every part cleaned and restored and ready to throw in with brand new clutch plate, preasure plate, and throwout bearing, new rear main seal and all that stuff,, the only thing im stressing about now is if the fly wheel dosnt match.. im using all the ea clutch setup i.e 9.5" clutch plate and the ef auto tailshaft,, its been booked in to have the computer tricked on monday.. instead of thinking i know i'd prefer to know i know lol

cheers
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 3:19 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names