Fordmods Logo

Gay Mode aka Limp home mode 

 

Page 2 of 2 [ 27 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Tue Apr 08, 2008 12:08 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

had all the contacts cleaned and the tranny serviced all out of ideas last time they read codes it came up as two different things. thats why im considering a new ecu no LHM no dramas
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 08, 2008 12:13 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

Do you know what codes they were? if you have them on hand i can check them with my technitian notes at tafe tomorrow.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 08, 2008 12:59 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

highly unlikely that there is anything wrong with the ecu....more likely one of the solinoids is in need of replacement...the scan code should indicate which sol it is...and just replace that...

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 08, 2008 10:11 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

ok had an absolute gut full today and cracked it went to ford. Plug the jigger in and up came codes. it said PCM unable to control solenoid, now he said to me its one of two things dodgy cable to the trans or bung ECU. so its booked in for a circut test at the auto elect from ECU to Trans. fingers crossed its only a wire, if not im gonna be buying a second hand standard falcon ECU cos i got quoted 1400 for the XR6 one from ford. may aswell buy an aftermarket one.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Apr 08, 2008 10:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

yeah you can use any ecu just to test the trans...should pick one up for less that $50 easy

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 09, 2008 8:17 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

okay cars in today findout tomoro see how it goes.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 10, 2008 7:29 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

ok gay mode is a wonderful thing especially when your ECU is reading a code that has been fixed. apperently and i quote from ford its a matter of trial and error IF its a solenoid in the transmission and it is STILL possible your ECU may be stuffed. now the auto elec said it detected a blown globe for the power and econ switch so he changed it and guess what same code. he then told me if the ECU finds the same fault repeating itself it may initiate limp home mode, so off to the wreckers i go to get a falcon ECU. then if that doesnt work im going to scream. BEcasue at 200 dollars a solenoid for the tranny i dont think it will be worth keeping that tranny so maybe a manual to come.

What are your thoughts?

Thanks in advance for any help
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 11, 2008 1:03 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 93

Joined: 19th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL V8 Ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

hi tbird,
I have a feeling your tranmission temp sensor is stuffed. Same symptom that happenned to my friends car. It puts trans into LIMP when it reaches certain temp. Unfortunately, you have to drop the whole valve body to replace this. So has to be done by an autotransmission specialist. See the exploded view of a BTR transmission below. The thermistor is hidden in one of the wiring loom tube. part 1,2,3 in the diagram

 

 

Attachments:
BTR Transmission.jpg
BTR Transmission.jpg [ 134.22 KiB | Viewed 225 times ]

 

_________________

can't aFORD lately

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 11, 2008 8:50 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

omg thats iall i can say. lol thanks for that, the only thingis that LHM doesnt have any consistencies. IE doesnt matter what temp, no style of driving and so on. do you know a good auto joint in melbourne?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 11, 2008 9:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

its very easy to drop the valve body....maybe 10 or screws hold it in place...

I think the S5 is quite expensive but the others are a lot cheaper...

so what codes are u getting?

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 14, 2008 10:25 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

ok the saga continues lol. i bought a shift kit for the car a few weeks ago so i banged it in today and it ran beautifully until i was in traffic, so im waiting on a scanner unit i bought to get here so i can read codes myself rather than paying a mechanic, ill post codes up asap but i have a feeling john_jay may be right about the temp sensor because it ran fine when it was cold. Oh and im buying a new ECU for it on friday from the wreckers because the auto elects were having dramas clearing codes as they kept popping it up again like the econo light. so they fixed it and then it popped up again so ill find out on friday hopefully when i put the new ECU in and check codes. Fingers crossed
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 19, 2008 12:06 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 20th Jul 2007

Gallery: 6 images

Ride: XR6 and ZD Fairlane

Location: Melbourne
QLD, Australia

ok t the scanner unit and put a new ECU in it. tested the old ECU and couldnt clear codes, same code kept poppimg up, the power button switch open circut and cam angle sensor out of range. new ECU in and no codes. drove for a while gave it a hrad run, no limp home mode. pule up some codes but it was only TPS ot of calibration and the cam angle sensor again. so its a waiting game agai but thanks for all ur help guys.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 27 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 2:06 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names