Fordmods Logo

Datalogger Setup 

 

Page 4 of 6 [ 78 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Tue Nov 23, 2010 4:16 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 103

Joined: 7th Jul 2008

Location: perth
WA, Australia

hi guys,

Somehow missed all the action in this thread :P. Updated the original setup post with other info that wasn't clear and the incorrect info of the "yellow" wire.

Should really do another post with setups of winlog and the actual logger config setup for those who are new or interested in getting into it.

Anyways, i have a question for you guys who have set this up now. I have been using the logger for ages but had never connected the vss. I have connected it up for the first time and em not getting anything useful from winlog. Im not sure what the vss pulse setting should be. Im sure its something simple.

EDIT: It looks like these are the settings i need help with. What are you guys using. i know different diffs will cause this to change. But just to give me an idea.

VSS Triggers Per Revolution
VSS Divisor



Cheers, Tim

 

_________________

1995 EF Futura
Port and Polished 94DT Tickford Head - Crow valve springs - 68mm Throttle Body - Wade 1673
4499 Pacemakers - 2.5" exhaust - Ti J3 Chip - 2J1 Techedge Logger -EL Tickford 3.45LSD -
XR low springs - Boge Turbo Shocks - Front DBA slotted Rotors - BA ESS shifter - Shift Kit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Tue Nov 23, 2010 4:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1139

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

You'll need to work out what value to use as the divider. I travelled at a constant road speed trying settings to work it out, but i'm sure you could do it mathematically if you knew the frequency value of the sensor at a certain speed. I also had to average it over 10-odd samples to get a smooth reading.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Wed Jul 06, 2011 1:00 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 736

Joined: 13th Oct 2009

Gallery: 5 images

Ride: EL XR6

Location: Parramatta
NSW, Australia

Jase,
In regards to the wb+ ouput and wb- input on the 2j9, where is the best place to connect these?

 

_________________

LOW, LOUD AND LUMPY

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Wed Jul 06, 2011 2:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1139

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

EDIT: Updated for clarity

WB+/- should only be connected if you have an aftermarket ECU or gauge with a 0-5V input.

NBsim will go to the O2 input on the ECU for the stock ECU.

Cheers,
Jason

Last edited by galapogos01 on Mon May 06, 2013 2:26 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Wed Jul 06, 2011 2:56 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 736

Joined: 13th Oct 2009

Gallery: 5 images

Ride: EL XR6

Location: Parramatta
NSW, Australia

galapogos01 wrote:
WB- will go to your signal return/earth on the ECU, WB+ will go to the O2 input on the ECU. This should be clear enough above I would have thought?

Cheers,
Jason

Yeah it was clear when i first read it but then i re-read the tech specs on the wb02 site and it confused me :?
The existing 02 sensor loom should have the negative earthed and the positive connected to the nb output on the logger?

 

_________________

LOW, LOUD AND LUMPY

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Fri Apr 26, 2013 2:04 am 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 43

Joined: 14th Jun 2011

Ride: FORD XD

Location: townsville
QLD, Australia

hi

just recently bought a 2J9 unit from TIperformance

can not get the bloody thing to work in frame 2.0 only works in 1.5 which is no good

have looked all through there forum people have had the same problem but never got resolved

has any one else had the same problem

oh and for the wb+.... do you still plug it in because i took out the original sensor to put the this one in

and wb- do i take the earth from the body and plug it in or tap into it

cheers

fig
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Fri Apr 26, 2013 9:23 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1139

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

Can't remember what frame type I use but it worked fine with all functions. Whats the actual problem, besides a smaller number?

You don't need to touch the wb+/- unless you have a 5v gauge or ECU. You need to connect up the nbsim output to the stock o2 sensor input on the ecu, as explained elsewhere in this thread.

Cheers,
Jason
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Fri Apr 26, 2013 6:00 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 43

Joined: 14th Jun 2011

Ride: FORD XD

Location: townsville
QLD, Australia

i have an ECU for the au block inside the XD
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Fri Apr 26, 2013 9:23 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 43

Joined: 14th Jun 2011

Ride: FORD XD

Location: townsville
QLD, Australia

the device should be run at 2.0

im not getting a AFR

ive uploaded 2 videos

the first one is showing that the device works in 1.5 and when i try and run it in 2.0 if fails

http://s870.photobucket.com/user/figgie ... 6.mp4.html

the second video shows that i have added the wb wires and nbsim still dont get AFR

http://s870.photobucket.com/user/figgie ... 9.mp4.html

from left to right
wb+ = h02 inpt
wb- = ho2 earth
earth = ho2 earth
nbsim = return sig
rpm = tachomete sig
vss = speedometer sig
user 1 = map input
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Sat Apr 27, 2013 9:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1139

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

Why are you using TEWBLOG? It was superceded by WinLog years ago. All of the doco refers to WinLog. Try with this.

As I said above, the wbo2 output wires have nothing to do with AFR sensing. If the sensor is plugged in and the unit is powered you should be seeing AFR via the serial port, unless you have a problem with your serial cable or USB convertor. Suggest putting a post on the Techedge forum if you need help with that.

Cheers,
Jason
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Sat Apr 27, 2013 5:16 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 43

Joined: 14th Jun 2011

Ride: FORD XD

Location: townsville
QLD, Australia

dont worry i figured it out no help from techedges CEO the fkn a**hole pretty much treated me like a retard he couldnt be screwed watching the video or listening

im using tewblog because they both didnt work ...

it seems to be a problem with windows 7 home edition... nothing wrong with cable/port/serial or laptop

oh and user 1 is tps input not map
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Sat Apr 27, 2013 7:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1139

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

Windows 7 won't be the issue. Make sure that if the computer has Bluetooth that the bluetooth serial port is disabled. Find the com port for your device and make sure there are no clashes.

All inputs are configurable.

Cheers,
Jason
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Sat Apr 27, 2013 8:51 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 43

Joined: 14th Jun 2011

Ride: FORD XD

Location: townsville
QLD, Australia

ive already got it to work

but the only problem i get now is when using winlog dont get a decent afr but when i use tewblog i get a good reading i dont get it so i cant really get a decent matrix
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Tue May 14, 2013 8:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1139

Joined: 27th Feb 2005

Ride: Supercharged EF Fairmont

Location: T.I. Performance HQ
VIC, Australia

Hey guys,

Just a short note to mention that we've just uploaded a guide on how to install and configure the TechEdge 2J Wideband O2 Logger to help tune your Falcon. Check it out at http://tiperformance.com.au/Technical/T ... 0Guide.pdf

Remember we sell the TechEdge 2J at a discounted rate too!

Cheers,
Jason
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Datalogger Setup
Posted: Wed May 22, 2013 4:37 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 43

Joined: 14th Jun 2011

Ride: FORD XD

Location: townsville
QLD, Australia

ive read everything i thought i had it working but car still doesnt want to run properly i can start it up & drive it but for less then a minute but after that it just stalls

http://s870.photobucket.com/user/figgie ... 2.mp4.html

if you watch this you will here it chug as coming up to round about and i cant continue driving no throttle responce so i turn it off and turn it back on straight away and can take off no problems so i have no idea whats going on

i think its either the ECU isnt getting any info from 02 sensor or a faulty j3 chip

i have the wblin+ as pin 35
wblin - & GRND as pin 4
NBsim is the return for stock 02 sensor

so what pins should they be


Image


Image

allright this picture on there site doesn't make any bloody sence A-in A-out ?

Image

Last edited by the_fig on Wed May 22, 2013 4:55 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 4 of 6  [ 78 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri May 26, 2017 1:17 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names