Fordmods Logo

stand alone ecu software 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: stand alone ecu software
Posted: Tue Aug 02, 2005 10:06 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 15

Joined: 2nd Aug 2005

Ride: EF Fairmont Ghia 5L

Location: Perth
WA, Australia

Ive just downloaded a stand alone software program to change my ecu setting on my lap top when i wanna race
all info needed cos i dont wanna screw my engine up

 

_________________

SOOn Shel Be DonE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 02, 2005 11:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

Do you mean the factory EEC, or are you running an aftermarket computer? and what software is it? You cannot just alter the EEC info, you need the hardware to go with it which is a J3 plug in chip/memory module which you can store the data on, and even then you will need the correct strategy files which don't really exist for the EF/EL's. Otherwise if you are running an aftermarket system, let us know what type and someone shoudl be able to help.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 03, 2005 1:30 am 
Site Admin
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 8831

Joined: 18th Dec 2002

Gallery: 6 images

Ride: AUII V8 LTD

Power: 270 rwkw

Location: Sydney
NSW, Australia

Maybe he knows something we all dont :D

Tell us more! :)

 

_________________

WAG363: AUII LTD Supercharged 363 Dart Stroker [Supercharged 363 LTD Build]
WAGGIN: 2012 Volkswagen Passat Wagon - V6 4Motion.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:16 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 15

Joined: 2nd Aug 2005

Ride: EF Fairmont Ghia 5L

Location: Perth
WA, Australia

I THOUGHT I COULD ALTER THE FACTORY EEC SETTINGS BECAUSE THIS PROGRAM IS STAND ALONE SO IT CORRESPONDES DIRECTLY WITH THE EEC NOT WITH THE HARDWARE WICH THEN OVERRIDES THE EEC

 

_________________

SOOn Shel Be DonE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:16 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 15

Joined: 2nd Aug 2005

Ride: EF Fairmont Ghia 5L

Location: Perth
WA, Australia

I THOUGHT I COULD ALTER THE FACTORY EEC SETTINGS BECAUSE THIS PROGRAM IS STAND ALONE SO IT CORRESPONDES DIRECTLY WITH THE EEC NOT WITH THE HARDWARE WICH THEN OVERRIDES THE EEC

 

_________________

SOOn Shel Be DonE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

No the factory programing cannot be altered directly, only via an expanded memory module like a chip. The software available on the net for ford EEC's (caledit, eectuner etc) need the hardware to go with it and then the correct programing to suit your EEC (which is hard in aussie EECs)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:31 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 15

Joined: 2nd Aug 2005

Ride: EF Fairmont Ghia 5L

Location: Perth
WA, Australia

ill try and find where i got the prog from

 

_________________

SOOn Shel Be DonE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

OriginaL EF 302 wrote:
ill try and find where i got the prog from


Whats it called?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:43 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 15

Joined: 2nd Aug 2005

Ride: EF Fairmont Ghia 5L

Location: Perth
WA, Australia

its called Ecu_Monitor by performance electronics,ltd
if u want get from a site like crackspider.net
get it ?

 

_________________

SOOn Shel Be DonE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 12:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

Ahhh OK, it is the software for Performance Electronics PE-ECU-1 stand alone engien management system. There is software like theis for the standard Ford EEC called Caledit (Tweecer) and EECTuner but as I said you need their hardware module which plus into the J3 port on the EEC and then the strategy file to suit your EEC. I run the tweecer module on my engine and it is great however at the moment it only has support for EB and ED V8 EEC's.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 1:34 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 31

Posts: 15

Joined: 2nd Aug 2005

Ride: EF Fairmont Ghia 5L

Location: Perth
WA, Australia

do u think i could pull off a set up from scratch

 

_________________

SOOn Shel Be DonE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 1:47 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

OriginaL EF 302 wrote:
do u think i could pull off a set up from scratch


No it has taken years of development to get to this stage and even then aussie support is fairly low, the US guys have it better but there is still work to be done. Ford make it difficult to crack their EEC's by changing data location and functions so unles you are familiar with the system it would be almost impossible.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 10:27 am 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

I've started a thread titled "it's hammer *cough* chip time" or something, with my exploits on chipping my EL ECU. It's not easy, so far the only reliable change I can make is the speed limited.

Was funny testing the 120KM/H limit on the highway *cough* test track.

It's NOT easy, and you con't do it with just the EEC. You need extra hardware.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 1:19 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

last time I checked, the TwEECer guys had managed to get some internal ford docs.

If you had an Aussie V8, the easy way around things is to simply start using a US program in your EEC that suits the hardware. Your already streets ahead then.

Of course, the Aussie 6 is a b**ch, but if you had time you could work it out. You just need to understand assembler, get the right tools, and have *lots* of time.

.. or be lachlan from Chiptorque
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 04, 2005 1:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

Nigel wrote:
If you had an Aussie V8, the easy way around things is to simply start using a US program in your EEC that suits the hardware. Your already streets ahead then.


You can't just use a US program with an aussie EEC, the only way to do it is to actually get hold of a supported US EEC but then you have problems with trans control (if you have an auto) and A/C. Yes thats what gave tweecer a good start, they managed to get the A9L (main mustang EEC) technical documents which helped a great deal with the majority of basic stuff.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 7:26 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names