Fordmods Logo

about to fit ef dash into ea & need info? 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: about to fit ef dash into ea & need info?
Posted: Mon Oct 08, 2007 7:29 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi guys
im about to try fit a ef dash into my ea and im already using a el ecu with bbm. so i need to know if there is any difference from ef to el dash looms?.

i also scored a complete ef cheap and want to use the dash and loom .
i know that ef's have different ecu and use coil packs so there is some difference there..

what i need to know? is the ecu plug a part of the dash loom in ef or part of the engine loom???
and will the dash loom from ef plug straight into el loom???

does anyone know how many pieces to the engine/engine bay/dash looms.
im trying work out what parts of the ef loom i can use and what part of the loom needs to be el and can i splice it into the modified ea loom?..

i thought about joining the ef dash loom into the modified ea loom but i dont know if there would be much difference in the 2 looms..(plug wire colours ect)
im thinking that ill be better off using a complete el loom instead of splicing into the ea loom?

what do you think???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 08, 2007 8:43 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2839

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 50 images

Ride: MYSTERY EL's & Maverick LWB

Power: 198 rwkw

Location: parramatta
NSW, Australia

use complete EL looms .
thats what im doing

 

_________________

Chance Favors The Prepared Mind !
For Sale : EL Fairmont 4L 5spd offers, AU Fairlane Ghia 4L vct Stock no mods $3.5k ono
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 09, 2007 1:13 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 37

Posts: 314

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Fairlane

Location: Cairns, Far North Queensland
QLD, Australia

Having done this before, I would recommend using the EL looms. It will make most things plug and play. From memory though, you will have to swap the altenator plug, but the rest of the engine plugs should be fine. Also, unless you are running an EF?EL steering column, you will need to retain the ea wiper/indicator switches, and just change the plug. All the wire are the same, so just cut and join. Also make sure you have a decent hole saw to cut through near the drivers side footwell to run the loom through to the engine bay (through the guard). If you are retaining the original under dash handbrake, it is possible to still mount it under the new dash (will just be a bit lower than before).

 

_________________

EL GLI, White
Power windows, Fairmont/Ghia door trims, converted to manual, extractors, zorst, wade cam, stereo, Tickford ECU, Tickford body kit, XR wheel.....

Mods to come: 3:45 LSD sitting in shed!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 09, 2007 4:32 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok cool.
when you say complete el loom do you mean the whole loom??(engine,dash,body and boot).??
or is the engine,ecu and dash looms seperate from the body loom..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 10, 2007 10:14 am 
Tyre Shredder
Offline

Age: 37

Posts: 314

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Fairlane

Location: Cairns, Far North Queensland
QLD, Australia

When I did mine, I used all EL looms except for the one that goes to the rear of the car. All wires were just connected (again, pretty much everything is the same colours for both models). But yeah, you will need ecu, dash, and both engine looms.

 

_________________

EL GLI, White
Power windows, Fairmont/Ghia door trims, converted to manual, extractors, zorst, wade cam, stereo, Tickford ECU, Tickford body kit, XR wheel.....

Mods to come: 3:45 LSD sitting in shed!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 10, 2007 2:52 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok
thanks mate..
i got the el ecu already hooked up with the ea loom ..
it looks like ill need to get a el loom now....
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 10, 2007 10:37 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1863

Joined: 30th Apr 2006

Location: Melbourne
VIC, Australia

I reckon it'd make things easier on yourself to go pick up a rough EL wreck from the auctions for cheap. That way you'll have every possible thing you could need - including a handbrake conversion!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 11, 2007 4:05 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

yea i know ..
i got a ef gli the other day for next to nothing
but none of the loom is any good to me..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 11, 2007 6:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Wouldn't the only different parts be to do with the coil pack?

There is a thread in here somewhere with a guy who put in a fairmont dash and used the EA ECU and loom. Just ran a couple of extra wires from memory.

I reckon you could use the dash loom from the EF and keep your engine loom.

Some research might be in order.

I would be happy to come out and have a look. We could throw some ideas around.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 3:50 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names