Fordmods Logo

ARGGHH!! EF Falcon doesn't want to leave! 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ARGGHH!! EF Falcon doesn't want to leave!
Posted: Sat Mar 01, 2008 10:32 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 13

Joined: 22nd Aug 2007

Location: Townsville
QLD, Australia

Okay we just got our EF Falcon ready for sale, it's got a RWC and everything now after fixing a mirade of problems... but now the intermitten start is back! On the day we are trying to sell it! ARGH!

Basically what happens is the engine turns over but there the motor doesn't start. I've had this problem before and it seems to be intermitten. If I leave the car alone for a day or so, it will then start fine. The motor runs sweet once it's started and doesn't have a problem.

I've heard this is most likely the BEM causing this right?? I've been beating the s**t out of the area recommended in case it's loose but it doesn't seem to be helping. ARGH! Someone help so I can get rid of this 1 1/2 ton capsule of misery!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 11:12 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 13

Joined: 22nd Aug 2007

Location: Townsville
QLD, Australia

Oh yeah and does anyone know how to get the BEM out?? What holds it up in there?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 11:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

I think the most common fault with the BEM is not cranking if it is then that is not the likely cause of it not starting. If it is intermittent then it could be the fuel pump.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 12:02 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Could also be a loose wire or something somewhere or your coil pack may be on it's way out if it wasn't replaced for the RWC.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 12:49 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 1072

Joined: 6th Jul 2006

Gallery: 13 images

Ride: BA Falcon

Power: 106 rwkw

Location: Craigmore
SA, Australia

on the big rear plug on the rear of the inlet manifold take that aprt spray some wd40 and put it back together. sometimes the pins just need a good clean . Its happenned to me and had me stuffed, worked ok after that.

 

_________________

2003 BA Falcon Egas Taxi Pack - XR Replica
Tpak MKII Build Thread

1984 ZL Fairlane
The Project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 12:56 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 13

Joined: 22nd Aug 2007

Location: Townsville
QLD, Australia

I doubt it's the coil pack because this would stop the engine when running right?

What pins on the diagnostic connector do I need to hook up to get ecu codes btw?

AU99 is that the round one or the square one you pulled apart?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 2:30 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 29

Posts: 44

Joined: 9th Jul 2006

Ride: xr6

Location: melbourne
VIC, Australia

when you turn the accessories on can you hear the fuel pump in the tank ? makes like a buzzing sound , if you can good chance its working fine , crank angle sensors can cause a no start but dont think it will cause an intermittent problem
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 4:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 13

Joined: 22nd Aug 2007

Location: Townsville
QLD, Australia

Yes it was the Crank Angle Sensor!!!

Took it out, and it was caked in old oil... so I cleaned it up, degreased the crank wheel bit with degreaser and cleaned the contacts and it started straight away! WOOHOO!

Glad I didn't take the BEM out looks like a pain in the a*** to get out.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 5:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

hooray...someone that actually bothers to post up the answer to his problem

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 7:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 1072

Joined: 6th Jul 2006

Gallery: 13 images

Ride: BA Falcon

Power: 106 rwkw

Location: Craigmore
SA, Australia

FalconFan2007 wrote:
I doubt it's the coil pack because this would stop the engine when running right?

What pins on the diagnostic connector do I need to hook up to get ecu codes btw?

AU99 is that the round one or the square one you pulled apart?


square block with a 10mm bolt that goes thru it

 

_________________

2003 BA Falcon Egas Taxi Pack - XR Replica
Tpak MKII Build Thread

1984 ZL Fairlane
The Project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 9:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 13

Joined: 22nd Aug 2007

Location: Townsville
QLD, Australia

Well the car seems to be working fine now I have cleaned the Crank Angle Sensor up... doing a search in here there seems to be a lot of people with my exact same symptoms but they never worked out what was wrong. I just had a stab in the dark regarding the CAS because the way I figure it, if the ECU can't work out where the TDC is on start-up it should refuse to fire. Once the engine is running and if it can't detect TDC, I assume it just guesses based on previous data so you don't get a random engine shutdown.

May I just verify if your Crank Angle Sensor is dirty or broken your car won't start. LOL

Hopefully we can get it sold before anything else breaks.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 9:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6166

Joined: 8th May 2007

i assume you removed the balancer to take out the sensor?

cause mine is caked, but it wont come out because of the dowel it sits on
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 9:24 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

gogetta wrote:
hooray...someone that actually bothers to post up the answer to his problem
lol, yeah, usually they do the first post, then go MIA.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 10:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 441

Joined: 23rd Nov 2007

Location: Brisbane
QLD, Australia

Sorry to hijack this thread but is it possible that this could be the same reason my ED fails to fire up?

Winds over like out of fuel?

I was told I need a new dizzy but not sure...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 01, 2008 10:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

yeah but you dont have a crank angle sensor, the sensor yours uses is in the dizzy...

hard to check without an oscilloscope

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 9:18 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names