Fordmods Logo

Au engine in EF fairmont 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Au engine in EF fairmont
Posted: Sun Jul 11, 2010 11:19 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 38

Posts: 223

Joined: 9th Feb 2009

Gallery: 3 images

Ride: AU VCT,68 LANE,84 COURIER,

Location: brisbane
QLD, Australia

Whats got to be done? What will work and what wont? Its an ef fairmont 1994 auto, it has a tickford ecu from a ef fairmont and thats all, the rest is stock. The au engine is fitted and all the ef hardware bolted on,only the au knock sensor has been kept on the motor.The car goes good and has heaps of power but splutters and backfires (out of air filter) off the mark not only under load but in park.I searched but could not find any info on the site.Is it the cam? will the head have to be changed to the ef so it can run the ef cam? They said the car didnt have the problem before the engine change.Didnt see car running before the au engine was fitted.Noticed that when you put the car in diagnostic mode,when first start it back up it doesnt miss,then it seems the computer takes over and it goes to crap. Any help would be good.

 

_________________

YOU CAN LIVE IN A CAR BUT YOU CANT DRIVE A HOUSE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au engine in EF fairmont
Posted: Sun Jul 11, 2010 11:38 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

How did you fit the cam angle sensor?

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au engine in EF fairmont
Posted: Mon Jul 12, 2010 11:42 am 
Smokin em up
Offline

Age: 38

Posts: 223

Joined: 9th Feb 2009

Gallery: 3 images

Ride: AU VCT,68 LANE,84 COURIER,

Location: brisbane
QLD, Australia

Engine on top dead centre (inlet valve shut) pin in sensor and put in the hole removed pin,its been in and out a few times now as i replaced the top of it with a new sensor.

 

_________________

YOU CAN LIVE IN A CAR BUT YOU CANT DRIVE A HOUSE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au engine in EF fairmont
Posted: Mon Jul 12, 2010 1:30 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 38

Posts: 223

Joined: 9th Feb 2009

Gallery: 3 images

Ride: AU VCT,68 LANE,84 COURIER,

Location: brisbane
QLD, Australia

would the MAP sensor make it pop out the inlet? maybe the air temp sensor? I have never seen this happen, but maybe.....it is an ef and it does what it likes with ignition timing!

not MAP sensor tested! not cat run it no exhaust! swapped new coil pack not that!Not leads! Not plugs! Not exhaust sensor!

what the hell is wrong with this thing? if you stab the throttle it back fires out the air filter,if you rev it slow its fine.I didnt fit coil pack or leads so not sure, but they are new! anyone had a back fire out the air filter? (not LPG).

When i disconnect the air temp sensor it does nothing?

 

_________________

YOU CAN LIVE IN A CAR BUT YOU CANT DRIVE A HOUSE

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Au engine in EF fairmont
Posted: Tue Jul 13, 2010 2:10 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 38

Posts: 223

Joined: 9th Feb 2009

Gallery: 3 images

Ride: AU VCT,68 LANE,84 COURIER,

Location: brisbane
QLD, Australia

So if you disconnect the sensor under throttlebody and it does nothing does that mean its not working? or does it mean it does stuff all?

 

_________________

YOU CAN LIVE IN A CAR BUT YOU CANT DRIVE A HOUSE

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 3:14 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names