Fordmods Logo

bad idle on drive gear. 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: bad idle on drive gear.
Posted: Thu May 29, 2008 1:46 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 18

Joined: 25th Nov 2006

Gallery: 1 images

Location: Melbourne
VIC, Australia

hey guys, my engine goes off very often when I stop at the lights. :(
The idle's not very good when it's on D,it's fine on N,about 800rpm and goes down to 600rpm to 500rpm on D,spark plugs and leads are new,throttlebody has been cleaned too, but still no good.

Any ideas anyone? Help plsss . :?

Also thanks for the advice on engine oil,I changed it to penrite hpr 10w50 oil and no more low pressure warning.

thank you :D
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 1:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

blocked fuel filter maybe?

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 2:04 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 36

Posts: 76

Joined: 6th Feb 2007

Ride: 1995 EF Fairmont

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

check that your idle air control solenoid is clean and working
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 2:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 18

Joined: 25th Nov 2006

Gallery: 1 images

Location: Melbourne
VIC, Australia

thanks sookywawa,but where is idle air control solenoid?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 2:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1087

Joined: 1st Sep 2007

Ride: '07 LT XR5

Power: 133 rwkw

Location: sydney
NSW, Australia

ontop of the throttlebody, held on by 2 8mm bolts.

undo them, unplug plastic clip and u can clean it

 

_________________

So much RAM the motherboard twisted off the POST.

I lost 3 cylinders... but gained a turbo...
Proud owner of an '07 XR5Turbo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 2:48 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 18

Joined: 25th Nov 2006

Gallery: 1 images

Location: Melbourne
VIC, Australia

found it!thanks SgtBourne.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 3:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1087

Joined: 1st Sep 2007

Ride: '07 LT XR5

Power: 133 rwkw

Location: sydney
NSW, Australia

no worries bud

 

_________________

So much RAM the motherboard twisted off the POST.

I lost 3 cylinders... but gained a turbo...
Proud owner of an '07 XR5Turbo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 29, 2008 5:01 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 491

Joined: 19th May 2007

Ride: fairmont ED

Location: sydney
NSW, Australia

have u disconnected your battery recently?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 30, 2008 1:43 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 18

Joined: 25th Nov 2006

Gallery: 1 images

Location: Melbourne
VIC, Australia

jjohnno wrote:
have u disconnected your battery recently?
yes I did jjohnno.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 30, 2008 1:48 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

ghiaEL wrote:
jjohnno wrote:
have u disconnected your battery recently?
yes I did jjohnno.


The ECU needs to re-learn crap when you disconnect the battery for a short amount of time. Might explain the poor idleng. Did it do it before you unplugged it?

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 30, 2008 1:58 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 18

Joined: 25th Nov 2006

Gallery: 1 images

Location: Melbourne
VIC, Australia

krisisdog wrote:
ghiaEL wrote:
jjohnno wrote:
have u disconnected your battery recently?
yes I did jjohnno.


The ECU needs to re-learn crap when you disconnect the battery for a short amount of time. Might explain the poor idleng. Did it do it before you unplugged it?
yes it did it before i unplugged,it's been like that almost 2 months.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 30, 2008 3:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

Well thats not your problem then lol.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 30, 2008 3:56 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Check your Ground wires... All of them.

Get a multimeter and put it from the Battery Negative to the Block.

Also to the body.

Any more than about .05 and your engine will have trouble running at idle due to oxygen sensor troubles.

I had this. Ive just changed to a new cable, and run a seperate one from the Block to the Body. All now good, and my car idles better on LPG than it ever has.

Fuel is still a little rough for me, but thats what you get with a standard EF ECU and a Ticky VCT Engine I guess.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], lucasj95 and 28 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 12:39 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names