Fordmods Logo

Car Intermittantly CUTS OUT 

 

Page 1 of 2 [ 21 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Car Intermittantly CUTS OUT
Posted: Wed Aug 23, 2006 9:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

I got this 'Intermittant' Problem with my car.
As I'm driving along, it will just cut out, and if out of gear, stall. I lose all the lights on the dash that indicate the car has stalled, but when my headlights are on, the chime and light on the dash come on.

I've been over all the fuses, pulled the BEM out, checked the solder joints, checked some relays, checked the fuel pump, and a few other things.

This has happened 3 or 4 times over the past 2 weeks or so, but only lasts for a maximum of 5 seconds, then it'll crank over and keep going.

I initially thought smartlock could have been the problem, but i'd like to hear ideas so i don't go ripping my car to pieces and spend money replacing things that won't need it.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:20 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 887

Joined: 8th Aug 2006

Ride: Falcon

Location: Central Highlands
QLD, Australia

coil packs i mean, not dizzy lol........

 

_________________

97 EL Fairmont 4l OHC .Silver.
Exhaust: Pacemaker's, 2.5" exhaust and Hiflow cat
Intake: FRAM AIRHOG , EL GT snorkel
XR6 300kpa fuel reg Stg 2 Auto Shift Kit.6DJA ECU
PM in Qld looking too buy Toyota 4*4 SR5 Dualcab Hilux 91-97 with 2.8l diesel engine/5spd manual

Last edited by EL__Fairmont on Thu Aug 24, 2006 1:36 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

ef's don't have a dizzy. mine did this. i thought it was a bad connection on the BEM. it started the other night, so i hit the dash near my left knee and it hasn't missed a beat since. just haven't got time to get the dash off and sus it all out again!

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

oh, and with mine - the ECON light comes on for the auto box. only i don't have an auto box....

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:34 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

EL__Fairmont wrote:
tfi module on the dizzy.


thats interesting! You would be buggered to find a dizzy on a EF 8-)

It would not be smartlock. Smartlock won't cause a car to stall.

Whats your fuel pressure like? I know you tested your fuel pump, but the pump may still only be working Intermittantly.

Do you know if its a spark or fuel related issue?

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 2256

Joined: 5th May 2005

Gallery: 1 images

Ride: 5 Star Boxcar

Location: blu mtns
NSW, Australia

mr_sperm1 wrote:
oh, and with mine - the ECON light comes on for the auto box. only i don't have an auto box....


lol same thing happened to me last week when i replaced the battery... :?

 

_________________

Kezz's 5sp Box Car ---> RPD enhanced with a bunch of other stuff

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1079

Joined: 18th Sep 2005

Ride: AUII Fairmont

Location: Belmont
WA, Australia

If the chimes come on then the BEM thinks that you have turned the key off
I would check the electrical connections on the barrell and if possilbe swap in a known working BEM
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:51 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

TwistedEL wrote:
If the chimes come on then the BEM thinks that you have turned the key off
I would check the electrical connections on the barrell and if possilbe swap in a known working BEM


the chimes are controlled by the cluster not BEM :)

and i think we have established that this is not a smartlock / BEM issue

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 23, 2006 11:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1079

Joined: 18th Sep 2005

Ride: AUII Fairmont

Location: Belmont
WA, Australia

fordzatmyplace wrote:
TwistedEL wrote:
If the chimes come on then the BEM thinks that you have turned the key off
I would check the electrical connections on the barrell and if possilbe swap in a known working BEM


the chimes are controlled by the cluster not BEM :)

and i think we have established that this is not a smartlock / BEM issue


Who's it going to hurt if you can get your hands on one, try it!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 1:40 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 887

Joined: 8th Aug 2006

Ride: Falcon

Location: Central Highlands
QLD, Australia

mr_sperm1 wrote:
oh, and with mine - the ECON light comes on for the auto box. only i don't have an auto box....



That's wierd, i know for a fact on auto EF's and EL's the economy light will flash on and off if the auto box is overheating.

Since you don't have an auto, stuffs me. But it's got to be ignition to cut out like that, if it was fuel it would statter abit before dieing in the a***.

 

_________________

97 EL Fairmont 4l OHC .Silver.
Exhaust: Pacemaker's, 2.5" exhaust and Hiflow cat
Intake: FRAM AIRHOG , EL GT snorkel
XR6 300kpa fuel reg Stg 2 Auto Shift Kit.6DJA ECU
PM in Qld looking too buy Toyota 4*4 SR5 Dualcab Hilux 91-97 with 2.8l diesel engine/5spd manual

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 4:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2754

Joined: 14th Apr 2005

Ride: fairmont

Location: mackay
QLD, Australia

kezz wrote:
mr_sperm1 wrote:
oh, and with mine - the ECON light comes on for the auto box. only i don't have an auto box....


lol same thing happened to me last week when i replaced the battery... :?


my manual is stuck in power mode lol

 

_________________

Now i have a EF XR8 5spd.........mmmmmm 5L

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 5:03 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2550

Joined: 28th Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: EF 5 Speed, XH Uterus :P

Location: Hobart
TAS, Australia

EL__Fairmont wrote:
mr_sperm1 wrote:
oh, and with mine - the ECON light comes on for the auto box. only i don't have an auto box....


That's wierd, i know for a fact on auto EF's and EL's the economy light will flash on and off if the auto box is overheating.

Since you don't have an auto, stuffs me. But it's got to be ignition to cut out like that, if it was fuel it would statter abit before dieing in the a***.


i'm 99% sure mine's smartlock related - the ECON light, smartlock light would both come on (not flashing), tacho drops to 0 RPM when car cuts out - even though you are doing 80-90km/h down the highway, still in gear! but as i said, excluding the other night it hasn't done it for a good couple of months. i'm guessing the new suspension causes a few more vibrations to get through to the BEM!

 

_________________

Maloo - Holden's word for ugly.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 5:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4849

Joined: 19th Feb 2005

Gallery: 1 images

Ride: BA Falcon Suzy Across

Power: 178 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

do a diagnostics check, it should have logged any anomolies when the car was acting strange and tell you.

 

_________________

178.3 rwkw
15.1@96 mph
Now with 3.9 shrooms

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 7:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

smiley235 wrote:
do a diagnostics check, it should have logged any anomolies when the car was acting strange and tell you.

i did one yesterday (got a scan tool) - no codes.

fordzatmyplace wrote:
Whats your fuel pressure like? I know you tested your fuel pump, but the pump may still only be working Intermittantly.

Do you know if its a spark or fuel related issue?


The fuel pump if letting go would slowly die as if it was stuttering.
I'm pretty sure it's got no spark, but what is causing the loss of ignition has got me stumped.

TwistedEL wrote:
If the chimes come on then the BEM thinks that you have turned the key off
I would check the electrical connections on the barrell and if possilbe swap in a known working BEM


Yeh it chimes to let me know my lights are on which is why i think it's completely losing ignition, as it's controlled by the barrel. I still don't think it's BEM related, as you can disconnect it while running and it will continue to run.

Having this intermittanly fail is frustrating when you're trying to eliminate things. Thanks for the help guys, keep it coming.

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 24, 2006 8:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

smoke_rubber wrote:
fordzatmyplace wrote:
Whats your fuel pressure like? I know you tested your fuel pump, but the pump may still only be working Intermittantly.

Do you know if its a spark or fuel related issue?


The fuel pump if letting go would slowly die as if it was stuttering.
I'm pretty sure it's got no spark, but what is causing the loss of ignition has got me stumped.


do you have any spare Coilpacks or ECU's at your work?

PS. Gotta love the scan-tool eh? :P

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 8:15 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names