Fordmods Logo

Car Running like a piece after cam swap 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: Car Running like a piece after cam swap
Posted: Mon Oct 26, 2009 3:44 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 48

Joined: 19th Aug 2008

Ride: 2005 F6 Typhoon

Location: Wellington
New Zealand

Hey guys have just changed my cam in my EF XR6 to a Wade 1673, and now car runs like a bag of s**t it wont idle properly so had to winde the idle up a little bit just so it would run. Have checked over everything and all seems to be good ie plugs together vacc hoses put on etc. Anybody got Ideas on what else to check??? I have also let the ECU "learn" for about ten mins at the new idle speed. Cheers for your help

 

_________________

2005 F6 Typhoon, 6 speed Manual. Stock as a rock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car Running like a piece after cam swap
Posted: Mon Oct 26, 2009 4:04 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

Sounds like the cam timing might be retarded a bit, maybe one or two teeth out?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car Running like a piece after cam swap
Posted: Mon Oct 26, 2009 4:14 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 48

Joined: 19th Aug 2008

Ride: 2005 F6 Typhoon

Location: Wellington
New Zealand

Na the cam timing is fine had it at TDC and never took chain off during swap, tied the chain sproket tight to the bonnet...any other ideas?

 

_________________

2005 F6 Typhoon, 6 speed Manual. Stock as a rock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car Running like a piece after cam swap
Posted: Mon Oct 26, 2009 4:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

Ok so assuming the cam is set up right etc, you need to disconnect the battery for a while (30 mins), then the ECU will re learn. You will also need to bump up the idle as you have or it wont run at all.
First time that cam went in my car it ran like a piece of s**t for half a tank (which went quickly), then gradually got better. It wont 'learn' just idling, you need to drive it, normally, half throttle, full throttle etc.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Car Running like a piece after cam swap
Posted: Mon Oct 26, 2009 4:44 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 48

Joined: 19th Aug 2008

Ride: 2005 F6 Typhoon

Location: Wellington
New Zealand

Righto cheers for that will go chuck half a tank in it and come back in ten mins when its all gone haha, ill let you know how it goes! any other ideas still very welcome

 

_________________

2005 F6 Typhoon, 6 speed Manual. Stock as a rock

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 35 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 1:01 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names