Fordmods Logo

EA Engine ran rough now the electronics playing up. 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: EA Engine ran rough now the electronics playing up.
Posted: Fri Nov 12, 2004 10:13 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 296

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: EA II Fairmont Ghia S

Location: Adelaide
SA, Australia

NEED Help,

Took my baby out for a drive on last weekend and the engine started to run crap. 6 cylinder is rocking so much it's not funny. Won't Idle at the lights keeps stalling and with the 2.5inch straight through system sounds like a 427 with a lumpy cam. looks like there is one in the engine bay too. considering how much the car is loping (rocking) at idle.

Idling at 300 - 600 RPM and the engine is moving at least 10 - 20 cm in the engine bay. so much that it broke an engine mount.
puffing lots of black smoke, can taste the Premium Unleaded in the smoke just breathing it in.

Makes me think its the timing, but what would have made it go out so far???

Any Ideas ??

The Immobiliser thats on there is playing up now when i turn the ignition on, setting the alarm off. Never had a problem for the last year its been on there.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 12, 2004 3:52 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 962

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: EF waggin - gli/XR/ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

What's the colour of the oil like? Is it losing coolant/water?
Did it first happen when you turned it over, or did it start while you were driving?

 

_________________

Red goes faster, and chicks drive better

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 12, 2004 4:51 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 296

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: EA II Fairmont Ghia S

Location: Adelaide
SA, Australia

Oil is fine was only changed recently. maybe a bit on the black side. just started while i was driving along. then got really bad when i stopped at the traffic lights. had to limp it home after that.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 12, 2004 4:53 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 296

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 20 images

Ride: EA II Fairmont Ghia S

Location: Adelaide
SA, Australia

Had been driving fine for about 2 hours then just went rough.

Cant explain it. I had not been driving it hard, just chirping through the gears like normal. don't think the Eletronic Shift Kit would have thrown the timing out. had that on there for months now without any problem.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 28, 2007 8:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 1209

Joined: 28th May 2006

Gallery: 10 images

Ride: slammed EL

Power: 120 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

well it sounds like a major head f**k to me.
when me and my sis were L platers we praciced in an EA that had computer problems and always went to limp mode.
but your problem sounds a bit more serious.
broke an engine mount is the thing that gets me :?

 

_________________

Ford Motor Company
FoMoCo

Holden Motor Company
HoMoCo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 28, 2007 8:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

sounds like the MAP sensor has s**t it's self...

edit - i need to look at the date of the thead in future... :?

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Last edited by sexyr6 on Wed Mar 28, 2007 8:29 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 28, 2007 8:29 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

as above
or has the vac hose come off the map sensor
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 28, 2007 8:44 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 185

Joined: 1st Sep 2005

Ride: ea 5 spd

Location: kadina
SA, Australia

check ya earth i had the same problem

 

_________________

mods: pacemaker extractors, 2.5in red back ,lowered with pedders 17" rims, extreme h/d ceramic clutch, 3.45 ef lsd, and rear brakes, clear indicators, ef thermo's, stage 2 crow (daily)
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 6:00 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 29

Posts: 118

Joined: 29th Jan 2007

Ride: EA fairmont, 4.0litre el xr6 eng

Location: Melbourne
VIC, Australia

just me or is this thread 3 years old im sure hes fixed it by now

 

_________________

I live my life qtr mile at a time :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 6:07 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 4th Apr 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

lol
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 04, 2007 6:21 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

rofl

obviously we dont look at the date of the original post :lol: :lol:
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: change the maps sensor
Posted: Wed Apr 04, 2007 8:23 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 37

Posts: 93

Joined: 22nd Jul 2006

Ride: ed farimont

Location: braidwood
NSW, Australia

hi guys.i had this problem.change the map sensor and make sure it has proper fuel supply and filter :D .if not it might be the ecu.cheers stef

 

_________________

thanks guys

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:27 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names