Fordmods Logo

eb playing up yet again 

 

Page 1 of 5 [ 72 posts ] Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

 
 Post subject: eb playing up yet again
Posted: Sun Feb 05, 2012 6:44 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 28

Posts: 196

Joined: 13th Sep 2011

Ride: EB falcon

Location: Boyne Island
QLD, Australia

ok here it is had the car checked over by 4 different mechanics all come down to the same thing "they have no idea"
first of all when the car is cold it's beautifull to drive smooth all the power in the world but once it gets hot it plays up losses power is very sluggish on take off and backfires alot, there is no cat left in the car so it's not clogged, all fuel hoses have been replaced, fuel filter and pump has been replaced injectors replaced, air filter replaced, vaccume hoses replaced, tb cleaned, new coil pack new plugs and leads, new dizzy cap and rotor button, i have exausted all options, to diagnose the issue, has been in diagnostic mode several times today alone not only when it was cold but when it was hot aswell, and still i cannot find the problem. when takeing off hot it will hesitate backfire then nearly stall you get a huge smell of fuel you back offf the throttle meanwhile the car hasnt moved drop it into neuteral plant the foot it backfires clears up and drop it back into drive and it takes off.
i cannot explain it anymore clearly then i just have.
any help guys?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Sun Feb 05, 2012 6:52 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

has the cam ever been replaced or removed??
have you given the engine a compression test??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Sun Feb 05, 2012 8:00 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Try a replacement ecu aswell, if you can find someone to lend you one for a hour you'd know if it's that
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Sun Feb 05, 2012 9:11 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Have you replaced the fuel pressure regulator?

It may be over fuelling?

Also what about the air temp sensor, or the water temp sensor? Both of these can fail and give faulty info to the ECU.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Sun Feb 05, 2012 9:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

i reckon o2 sensor

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Mon Feb 06, 2012 6:51 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 28

Posts: 196

Joined: 13th Sep 2011

Ride: EB falcon

Location: Boyne Island
QLD, Australia

cam has never been out or replaced as far as i know, the water and air temp sensors were replaced not long ago, and the o2 sensor has been replced aswell when i had the enhaust done, fuel pressure reg was replaced about a month ago when the issue first started to happen, and the ecu has been tested several times and swapped out once and still the probelm returned, i just cannot figure this one out even the ford dealership dont know.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Mon Feb 06, 2012 8:51 pm 
Tyre Shredder
Offline

Posts: 333

Joined: 20th Apr 2011

Ride: 1991 eb1 fairmont

Location: townsville
QLD, Australia

map sensor?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 7:58 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 28

Posts: 196

Joined: 13th Sep 2011

Ride: EB falcon

Location: Boyne Island
QLD, Australia

replaced the map sensor and vaccume hoses the map sensor on it was shagged so replaced it with a new oem one.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 8:04 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

if every thing has been checked or replaced, there is the mechanical side..

try a compression test????
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 9:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Have you replaced the PCV valve?
Also if youve exhausted you're options and are keen to try anything, try cleaning and or replacing you're grounds.
If you havnt done a compression test both hot and cold I'd be questioning the mechanic.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 9:17 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

TROYMAN wrote:
has the cam ever been replaced or removed??
have you given the engine a compression test??

Currious as to what your angling there with the cam...?

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 9:27 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 26

Posts: 789

Joined: 9th Dec 2011

Ride: S1 eb 5speed

Location: Coffs Harbour
NSW, Australia

Maybe it somehow..... Done more then Opperate the valves.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 9:39 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

fiftyone wrote:
TROYMAN wrote:
has the cam ever been replaced or removed??
have you given the engine a compression test??

Currious as to what your angling there with the cam...?


just when he said it backfires alot, i was thinking maybe a cam timing or valve clearence issue??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Tue Feb 07, 2012 11:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 597

Joined: 4th May 2007

Ride: 1992 EBII Fairmont

Location: Aga
VIC, Australia

Have you tested for fault codes?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: eb playing up yet again
Posted: Wed Feb 08, 2012 6:54 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 28

Posts: 196

Joined: 13th Sep 2011

Ride: EB falcon

Location: Boyne Island
QLD, Australia

tested compression it is even across all cylinders within service specs, all electrical grounds have been cleaned checked replaced what needed to be replaced, checked for codes nothing comes up even reset the ecu just to check if there is any noticeable difference and there wasnt, pcv works fine even changed it out, i just dunno i did notice that if you lightly blip the throttle it revs but if you really stab it it just backfires quiet hard and tries to stall.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 5  [ 72 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot] and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:30 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names