Fordmods Logo

EF I6 Idle Problem 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: EF I6 Idle Problem
Posted: Wed Dec 14, 2011 3:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

ok so the mechanic still cant find the problem with my hunting at idle and flat spot so when i get the car back these are the steps im going to take to fix the problem.

*Inspect all vacum hoses and check map sensor connection

*reset ecu

*change ecu

any other suggestions would be greatly appreciated

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:48 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

uniacidz wrote:
I had a flat spot on cold in the falcon.

When it is 2000 rpm would flat spot once and then be good.

When i changed over to AU Injectors, flat spot again was only cold mostly but happend on acceleration after braking.

My instance, was injector issues.

I dont know what you have done so far sorry.

Side note
And will be boxed up today and hopefully sent tomorrow. What switches you want? Demister, Aerial and have either EF black or EL Grey.


demister and aerial will fine and ef black cheers

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

hey guys looks like its the cam timing also there is a slight leak from the sump now there is one bolt missing from the sump could it be leaking from the missing bolt hole?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Thu Dec 15, 2011 8:55 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 99

Joined: 11th Apr 2011

Ride: Batmobile

Location: Tauranga
New Zealand

I have heard of wrong torque settings of sump bolts creating leaks, so by that logic a missing one would deffo leak.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Thu Dec 15, 2011 9:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

sump plug was loose

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Thu Dec 15, 2011 9:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 24

Posts: 1006

Joined: 1st Oct 2010

Gallery: 14 images

Ride: EF XR8

Location: Richmond,
NSW, Australia

fordnut1988 wrote:
sump plug was loose

Sounds like an apprentice job... haha

I get hounded for tightening sump plugs before doing anything about lowering the car down.
"Don't go to put the sump plug back in the sump UNLESS you have a spanner in your hand ready to tighten it entirely, BEFORE DOING ANYTHING ELSE."

I probably coped it twice or three times today alone...

 

_________________

Blue blooded.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Thu Dec 15, 2011 9:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 430

Joined: 21st Jan 2008

Ride: ef XR6t

Location: noosa
QLD, Australia

REW93N wrote:
fordnut1988 wrote:
sump plug was loose

Sounds like an apprentice job... haha

I get hounded for tightening sump plugs before doing anything about lowering the car down.
"Don't go to put the sump plug back in the sump UNLESS you have a spanner in your hand ready to tighten it entirely, BEFORE DOING ANYTHING ELSE."

I probably coped it twice or three times today alone...


Haha +1 that's what the boss said to me when I first got on the tools lol.

 

_________________

Just Falcon Around.
EF xr6t
Garrett gt3582r, 6 boost manifold, turbosmart 50mm gate, microtech ltx-12s, eboost, 044, 60lb siemens deka, 3.45 Tru Trac. 333.4rwhp@12psi Tuned by P.I.T.S

Build Thread
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/ef-turbo-build-t103080.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Thu Dec 15, 2011 9:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 430

Joined: 21st Jan 2008

Ride: ef XR6t

Location: noosa
QLD, Australia

REW93N wrote:
fordnut1988 wrote:
sump plug was loose

Sounds like an apprentice job... haha

I get hounded for tightening sump plugs before doing anything about lowering the car down.
"Don't go to put the sump plug back in the sump UNLESS you have a spanner in your hand ready to tighten it entirely, BEFORE DOING ANYTHING ELSE."

I probably coped it twice or three times today alone...


Haha +1 that's what the boss said to me when I first got on the tools lol.

 

_________________

Just Falcon Around.
EF xr6t
Garrett gt3582r, 6 boost manifold, turbosmart 50mm gate, microtech ltx-12s, eboost, 044, 60lb siemens deka, 3.45 Tru Trac. 333.4rwhp@12psi Tuned by P.I.T.S

Build Thread
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/ef-turbo-build-t103080.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Thu Dec 15, 2011 9:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 430

Joined: 21st Jan 2008

Ride: ef XR6t

Location: noosa
QLD, Australia

s**t triple post... Sorry

 

_________________

Just Falcon Around.
EF xr6t
Garrett gt3582r, 6 boost manifold, turbosmart 50mm gate, microtech ltx-12s, eboost, 044, 60lb siemens deka, 3.45 Tru Trac. 333.4rwhp@12psi Tuned by P.I.T.S

Build Thread
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/ef-turbo-build-t103080.html

Last edited by xr6_corbin on Fri Dec 16, 2011 10:26 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Fri Dec 16, 2011 4:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

well the car is fixed the valve timing was out by a tooth works a treat now only thing is it has a broken guide my question is how long can i drive it with a missing guide its getting fixed on the 10th of jan

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Sat Dec 17, 2011 1:30 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 99

Joined: 11th Apr 2011

Ride: Batmobile

Location: Tauranga
New Zealand

What guide is it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Sat Dec 17, 2011 2:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

kiwief wrote:
What guide is it?


not sure he just said there is a broken guide

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Sat Dec 17, 2011 5:24 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 31

Posts: 99

Joined: 11th Apr 2011

Ride: Batmobile

Location: Tauranga
New Zealand

If its the top of the passenger side one that is bolted on through the head you should be sweet as till Jan 10. Not sure about any others though.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: EF I6 Idle Problem
Posted: Sat Dec 17, 2011 5:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

kiwief wrote:
If its the top of the passenger side one that is bolted on through the head you should be sweet as till Jan 10. Not sure about any others though.


ive driven a couple times nothing has happened yet lol

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 11:21 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names