Fordmods Logo

HLA rocker issues again 

 

Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 2:08 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 17

Joined: 9th Aug 2009

Ride: falcon ef

Location: gladstone
QLD, Australia

Just wondering if any one has had a problem with the hlas pumping up and if so what damage resulted. I have had a previous thread with valve train issues and thought I had it sussed but have just snapped a rocker on #5 exhaust and broken a valve on #5 inlet. I was wondering if using 20W50 oil and the engine was sitting at 5500 revs for a few laps (it is in a speedway car) could cause the HLA to go solid. Any ideas thanks
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 3:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 863

Joined: 26th Nov 2007

Gallery: 20 images

Ride: XH Ute / AU3 V8 Wagon

Location: Bris-Vegas
QLD, Australia

Never heard of the ford hla's pumping up that much. Chances are it's the valve that's failed first, and caused the rocker arm to break as a secondary event. Check your valve springs/locks/retainers for wear or damage. If it has a spring issue, the other 11 will be on the way out too.
Good luck. :D

 

_________________

Yes, I own a Ute. No, I won't help you move!

EL Wagon Build Thread http://www.fordmods.com/the-garage-f53/sooty72-s-ef-futura-wagon-long-term-project-t90025.html
XH Ute Thread http://www.fordmods.com/post1138970.html#p1138970

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 5:19 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

How much valve lift? whats the seated and full lift pressures for the valve springs?

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 7:05 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 17

Joined: 9th Aug 2009

Ride: falcon ef

Location: gladstone
QLD, Australia

The cam is a Wade 977B that has 0.512" lift. Springs in this head are standard. Didnt check
seat pressures. Previous problems were using Tighe cams speedway grind that had 0.527" lift with crow XR springs. Seat pressures on that set were 265lb not sure of seated pressure too long and too many engines ago
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 8:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

check to make sure your rocker arms cant walk if you know what i mean.
if they become slightly off centre (say if the little washer/spring aligning it no longer does its job) the rocker can jam on the rocker behind it

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 8:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Have you checked for coil bind????.....installed heights????....what oil pressure are you running????

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 8:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 627

Joined: 5th Dec 2009

Gallery: 2 images

Ride: GREEN ED XR6

Power: 249 rwkw

Location: CENTRAL WEST QLD
QLD, Australia

sorry dont mean to hijack but just curious how much lift you can have with standard springs out of a eb2 head and a xr6 ef head? if you dont mind?

 

_________________

AU2 engine with Hoppers head/cam performance package & spool rods / CP pistons ,Snort 1200 plenum, T56 Manual & Billet short shifter, Front & Rear Slotted rotors, Pedders lowered suspension, LSD and tuned with EMS stinger 4424 347rwkw THE ED XR6 IS BOOSTED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:06 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 17

Joined: 9th Aug 2009

Ride: falcon ef

Location: gladstone
QLD, Australia

I checked the Wade cams web site and this cam can be used with standard springs and ecu although I run a microtech. Engine was quickly rebuilt with new rings ,bearings and hlas and bolted together. I didnt do any measuring due web site info so once in the car I had to retue the microtech. Car was run for a couple of hours (used 25l of fuel) on the dyno with no sign of any issues. Oil pressure was 40psi. One thing I did notice was the HLA was not exactly in the middle of the valve but due to the way the rocker assembly is installed didnt know there was anything I could do. Is this normal and if not what is the fix. The rockers do not hit each other
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

What is the head and what are the rocker gear.....ie: head 91AA, 94AB, etc....rocker gear: EA, late EA, EB, ED, EF.....size of HLA's...9mm or 14mm...something like that.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 17

Joined: 9th Aug 2009

Ride: falcon ef

Location: gladstone
QLD, Australia

Engine was removed from an ED. head id is 91AA HLA's were 11mm. Since last post I have seen a photo of a head for sale with the HLA misaligned to the valve maybe not unusual? Did not think 5500rpm was that high was more worried and hopeful that the revs and using the 20W50 oil might have been the problem
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Are the rocker side shims in the correct place???

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:47 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6449

Joined: 11th Nov 2004

i think your problems are stemming from slapping the engine together and not checking anything.
Just because Wade says you can use stock springs doesn't mean the springs in your particular head are up the job.

I'd be checking everything. and be putting all the used valve springs you own in the bin.
I'm assuming you have no idea what piston to valve clearance you had?
Was it a regrind cam?
Did you have the HLAs shimmed correctly? Better yet don't use extra shims and have the rocker shaft mounting blocks machined to correct the smaller base circle.

 

_________________

PERMANENTLY BANNED

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

cjh wrote:
Are the rocker side shims in the correct place???

this is what i was getting at...

even if they look alligned when your looking at them it only takes 1mm or so for them to be missaligned and they will jam - but only when the rocker arm behind it is in a certain position.

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 9:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Like Ticky 6 said.....you ask the big ask from an engine, you gotta build it right....half measures...more than half will fvck up.....plain 'n' simple.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: HLA rocker issues again
Posted: Mon Jan 25, 2010 10:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 17

Joined: 9th Aug 2009

Ride: falcon ef

Location: gladstone
QLD, Australia

Tickford, points taken but with all the posts on this site about others buying xyz cam and installing it over a weekend I was hoping for the same. It was a wade regrind and I added 1 extra shim as advised
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 20 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot] and 32 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 7:56 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names