Fordmods Logo

Surging??? 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: Surging???
Posted: Fri Mar 11, 2005 7:55 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 32

Posts: 24

Joined: 30th Dec 2004

Ride: EA 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Hi i recently done a multi point conversion on my EA, it is a 5spd runing a 3spd auto computer, I have noticed at a constant throttle, say 3rd gear round 50km/h the car really surges, feels like it is throwing you back and forward... Really strange, could anyone shine some light on my issues..

Thanx alot.

Davo.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 11, 2005 11:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Check tps is under .95 volt idle speed at 650 with idle control plug pulled..Check tps , koeo [key on engine off] again under .95 volts...Check for inlet leaks, especially hose to map senser ...I assume you have changed the inlet gasget to multy efi type? Its either to low rpm or fuel is not correct??? Hmm could also be timing?? Too..All earths connected good...

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 15, 2005 5:23 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 32

Posts: 24

Joined: 30th Dec 2004

Ride: EA 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Yer thanx for that, the timing has been a bit to far advanced, but it is more "missing" this makes it feel like it is surging... Thanx alot.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 15, 2005 5:48 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 6th Nov 2004

Ride: XF 4.1 EFi

Location: Wollongong
NSW, Australia

You could try cleaning out the throtle body, cause on my XF it did that, and we cleaned it out and it was kewl.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 15, 2005 7:41 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 148

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EA Falcon

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Wouldn't the 3 speed comp cause such problems? I remember reading something about changing some wiring so that when clutch goes in/ gear change, the comp thinks its in neutral?

I just thought maybe because the comp only knows three speeds, it might act like a three speed, like the surging you're experiencing is only when the auto decides to change..... :oops:
I'm confused trying to explain.

 

_________________

1989 EA Falcon MPI (Converted! YAY!)
2.5" Sports System, Lowered, Thermofans, XG Snorkel
Result: 108.4rkw (145hp)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 16, 2005 3:39 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 32

Posts: 24

Joined: 30th Dec 2004

Ride: EA 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Yer i think that is my problem, ive paid for a 5spd ECU, just waiting for it to arrive, i really do hope it is just the ECU that is doing it.

It sounds like an ECU, as a friend who has a worked XR8 was doing similar things on constant throttle, it was also perfect in acceleration tho...

But my car is standard. So i have no idea.

Thanx everyone.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 22 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 10:18 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names