Fordmods Logo

Bridging factory amp- EF Ghia? 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Bridging factory amp- EF Ghia?
Posted: Sun Jun 17, 2007 7:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 419

Joined: 16th Jan 2005

Ride: EF Ghia 5.0

Location: Adelaide
SA, Australia

Can I bridge the factory FMS amplifier to run my new sub? I'd like to disconnect the rear speakers completely and have the amp running the sub only. A diagram of the output terminals would be appreciated also.

Yes, I know it's a shortcut, but I don't listen to doof-doof stuff at high volume! :)

Thanks, Mike

 

_________________

EF Ghia 5.0 - XR8 in a tuxedo....classy, low and loud

Bordeaux Purple, Tickford kit, slammed, 18" BA XR8's, EL Ghia chrome, full leather, Pioneer audio, C&C, ABS, LSD, Crane cam, GT40P heads, high flow cats, Genie extractors, lots of woodgrain, chrome and interior lights!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 17, 2007 8:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

You probably can, its an Alpine so I cant see why not, though it depends on how many channels and how the amps structured.

If you want to bridge channels 3/4 on a 4 channel amp you simply go from the - of ch 3 to the + of ch 4 (or the other way round - shouldnt make a difference.)

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 17, 2007 9:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 419

Joined: 16th Jan 2005

Ride: EF Ghia 5.0

Location: Adelaide
SA, Australia

Thanks mate!

The sub volume is quite low (yeah, I know it's probably too much sub for the amp), but do you think that disconnecting the rear speakers and running only the sub will beef it up a bit? There isn't any more bass than the factory free-air sub at the moment.

Does the factory sub install run channels 3 and 4 bridged anyway? It might just be a matter of disconnecting the 2 rears or is there a different bridging method to get the output up a bit more?

Cheers, Mike

 

_________________

EF Ghia 5.0 - XR8 in a tuxedo....classy, low and loud

Bordeaux Purple, Tickford kit, slammed, 18" BA XR8's, EL Ghia chrome, full leather, Pioneer audio, C&C, ABS, LSD, Crane cam, GT40P heads, high flow cats, Genie extractors, lots of woodgrain, chrome and interior lights!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 18, 2007 1:35 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 29

Posts: 354

Joined: 27th Jun 2006

Gallery: 4 images

Ride: EL Fairmont Ghiaaaaa!

Location: Wesside, Melbourne
VIC, Australia

Pretty sure 3 and 4 are bridged internally to run the sub

 

_________________

Image
Whiteline'd

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 18, 2007 2:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Adam_Legs11 wrote:
Pretty sure 3 and 4 are bridged internally to run the sub
Correct, channels three and four are already bridged from factory.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 18, 2007 9:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

Adam_Legs11 wrote:
Pretty sure 3 and 4 are bridged internally to run the sub


I thought they might be. In that case you'll have to get a aftermarket amp. You wont need a big expensive one, a 2nd hand one from ebay would probably set you back less than 100 posted for all you need.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 18, 2007 11:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 419

Joined: 16th Jan 2005

Ride: EF Ghia 5.0

Location: Adelaide
SA, Australia

Thanks for the replies everyone. The sub just isn't being driven hard enough. Not surprising as the factory sub is 6ohms, the new Pioneer 10 inch 4 ohms.

So, any suggestions on an amp that could replace the factory one? It needs to work with the factory Premium double DIN system. It's my understanding that the amp in the boot only runs the sub and rear speakers. From what I can see, it's just normal RCA jacks connecting it to the head unit. I need another amp that will plug and play. Heck, I'm into home theatre, not this car audio stuff! :)

Mike

 

_________________

EF Ghia 5.0 - XR8 in a tuxedo....classy, low and loud

Bordeaux Purple, Tickford kit, slammed, 18" BA XR8's, EL Ghia chrome, full leather, Pioneer audio, C&C, ABS, LSD, Crane cam, GT40P heads, high flow cats, Genie extractors, lots of woodgrain, chrome and interior lights!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 19, 2007 12:17 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

Regarding the ohms.
Lower ohms means a lower load presented to the amp which means a higher output.
The amp would be giving the Pioneer a fair bit more power than the original sub becuase of its lower impedance. Percentage wise anyways, the output of the stock amp is pretty low.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 19, 2007 12:35 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 419

Joined: 16th Jan 2005

Ride: EF Ghia 5.0

Location: Adelaide
SA, Australia

Oops, I got it the wrong way around!

The sub is a 10 inch Pioneer in a Jaycar box. So far the factory free air sub was giving me slightly more bass. Maybe because the boot was the enclosure? I can't work out why I'm getting a lower bass output with the new sub. Is there a way to increase the volume from the amp?

Yes, I did switch the leads to check if I was running it out of phase.

Thanks, Mike

 

_________________

EF Ghia 5.0 - XR8 in a tuxedo....classy, low and loud

Bordeaux Purple, Tickford kit, slammed, 18" BA XR8's, EL Ghia chrome, full leather, Pioneer audio, C&C, ABS, LSD, Crane cam, GT40P heads, high flow cats, Genie extractors, lots of woodgrain, chrome and interior lights!

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 7:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names