Fordmods Logo

AU Console into an EA 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: AU Console into an EA
Posted: Wed Apr 23, 2014 11:16 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Has anyone ever swapped an AU Console into an EA? If so, how difficult is it? Also, do they use a single console with a swappable insert for manual or Auto? i ask that last bit coz i have access to a wrecked AU Auto Motor is already earmarked for my EA at some point!), but it was an auto, and my beasty is a manual
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Wed Apr 23, 2014 11:29 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Povvo_XT wrote:
Has anyone ever swapped an AU Console into an EA? If so, how difficult is it?


think most people here have done it at sometime or another.... it's not hard to do


Povvo_XT wrote:
Also, do they use a single console with a swappable insert for manual or Auto? i ask that last bit coz i have access to a wrecked AU Auto Motor is already earmarked for my EA at some point!), but it was an auto, and my beasty is a manual


yes the part does swap [where the auto selector is] when fitting the manual to the AU motor there are two bolt holes that won't be used ... plus you will either need ta shave the fins on the front of the AU sump for a bit more clearance or cut a section out & get a flat piece welded in place [plus bend the front of the internal baffle slightly - mine has the piece cutout but sum here have just 'shaved' sump]


all up an easy swap to do
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Wed Apr 23, 2014 11:33 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Mad2 wrote:
Povvo_XT wrote:
Also, do they use a single console with a swappable insert for manual or Auto? i ask that last bit coz i have access to a wrecked AU Auto Motor is already earmarked for my EA at some point!), but it was an auto, and my beasty is a manual


yes the part does swap [where the auto selector is] when fitting the manual to the AU motor there are two bolt holes that won't be used ... plus you will either need ta shave the fins on the front of the AU sump for a bit more clearance or cut a section out & get a flat piece welded in place [plus bend the front of the internal baffle slightly - mine has the piece cutout but sum here have just 'shaved' sump]


all up an easy swap to do

Yeah, from what i've seen the engine swap isn't difficult. i just want to give the motor a freshen up/once over and get it sorted how i want before the swap, but it's the console i'm wondering about.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Thu Apr 24, 2014 8:38 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Povvo_XT wrote:
but it's the console i'm wondering about.



then pull it out of the parts car & that will tell you how hard/easy it is ....
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Thu Apr 24, 2014 9:30 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Thu Apr 24, 2014 10:14 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Mad2 wrote:
Povvo_XT wrote:
but it's the console i'm wondering about.



then pull it out of the parts car & that will tell you how hard/easy it is ....


Yeah, that's what I was thinking, but I figured it don't hurt to check for advice first! LOL
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Thu Apr 24, 2014 10:26 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Povvo_XT wrote:
Mad2 wrote:
Povvo_XT wrote:
but it's the console i'm wondering about.



then pull it out of the parts car & that will tell you how hard/easy it is ....


Yeah, that's what I was thinking, but I figured it don't hurt to check for advice first! LOL



lol - checkout this one that SWC put up

http://fordforums.com.au/showthread.php?t=72728&pp=25&highlight=centre+console&page=4
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Fri Apr 25, 2014 1:19 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Weli I ripped it out of the parts car yesterday, and was planning to have bit of a fiddle, and maybe a trial fit today, but it has been suggested I do housework instead by the minister for war and finance :( Meh, if I get the chance i'll give it a whack
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Fri Apr 25, 2014 2:05 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 2751

Joined: 22nd Jan 2009

Ride: '91 EB Wagoon

Location: Geeelong
VIC, Australia

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Sat Apr 26, 2014 12:57 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Mad2 wrote:
lol


Yeah, well sometimes discretion is the better part of Valour! I'm hoping to get in and have a look around over the next few days
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Sat Apr 26, 2014 12:02 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Had a quick look/test fit. didn't fit, due to the piping for the rear vents. Took the pipes out, and it fits! Got to sort out mounting, and a little trimming and such, but i'm excited! My project seems to be coming together!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Sat Apr 26, 2014 12:09 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 60

Posts: 6817

Joined: 22nd Jun 2005

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Campbelltown
NSW, Australia

Shows how to do the ducting to suit the EA

http://fordforums.com.au/showthread.php ... ole&page=4
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Sat Apr 26, 2014 12:12 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

SWC wrote:
Shows how to do the ducting to suit the EA

http://fordforums.com.au/showthread.php ... ole&page=4


Yeah, gonna check that later. tried to and the page was being a 'Tard! got an idea for it. was basically thinking of cutting the ducting on both, to use the relevant ends to mate up, and getting flexi hosing of the right diameter to run down the sides.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU Console into an EA
Posted: Tue Apr 29, 2014 3:29 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 41

Posts: 114

Joined: 29th Jan 2011

Ride: NL Fairlane. 5 liters of Fun!

Location: Bathurst/Orange
NSW, Australia

Guess I should get some pics happening, seeing as I got the bad boy in, and bolted down. just a little fine tuning, and she'll be tip top
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:01 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names