Fordmods Logo

ba p/s no heater d/s heater works fine 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Sun Jun 23, 2013 4:29 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 4

Joined: 13th Jun 2013

Ride: ba fairmont

Location: DANDENONG NORTH
VIC, Australia

BA Fairmont dual climate control. d/s all works great heater or air con, p/s regardless of temp setting only cold air. all vents & settings good just no heat p/s.

On my last fairlane heater would not get hot, took it to mechanic, he pressed climate control buttons for about ten seconds,(didn't pay attention, thought he was just checking it) heater was fine after. asked him what he did, he said he reset it.
May be same problem, seems strange one side works perfect.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Sun Jun 23, 2013 5:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 4182

Joined: 30th May 2005

Ride: 1993 EB XR8

Location: BrisVegas
QLD, Australia

HIM Shaft is broken. Common fault.

 

_________________

ILL60 - EF XR8, Sunroof, Ticky Kit, 19x8.5/19x11 TE37's, 347, AFr185's, TFS BoxRcustom converter, Hurst Quarterstick, huge billet cam.

51TER - DL LTD. Stock.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Mon Jun 24, 2013 5:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3448

Joined: 11th Jan 2009

Ride: BA Falcon XT

Location: Smithfield
NSW, Australia

Good advice from 67RCE, here is a doc you can look at and see it is NOT an easy job.

http://www.fordmods.com/fordmods-technical-documents-diy-f38/ba-fg-him-module-and-mix-shaft-repair-t113865.html
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Mon Jun 24, 2013 10:07 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

i playfully disagree papa smurf. Back when i was at ford with myself and an apprentice i could have them replaced in about 1hr 20min... but i probably had done 100+ at that point.
the first one took me a day
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Tue Jun 25, 2013 1:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 481

Joined: 7th Jun 2010

Ride: Turbo VT, VL Calais Trubo, HQ SS

Location: Melbourne
VIC, Australia

I think I maybe having the same issue. My air con etc all works fine. However the heater is s**t.
I converted over the dual zone set up from the standard set up.
My standard set up was awesome.

Could I have the same issue? Does anyone know what sort of cost is involved in fixing this issue?

I took my car to epping bayford and they said it was fine. And charged me $120 1hr labour bloody pricks!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Tue Jun 25, 2013 1:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3448

Joined: 11th Jan 2009

Ride: BA Falcon XT

Location: Smithfield
NSW, Australia

xpression wrote:
i playfully disagree papa smurf. Back when i was at ford with myself and an apprentice i could have them replaced in about 1hr 20min... but i probably had done 100+ at that point.
the first one took me a day

Maybe so but, that link is to a document from Ford. They make everything tough. :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Tue Jun 25, 2013 1:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3448

Joined: 11th Jan 2009

Ride: BA Falcon XT

Location: Smithfield
NSW, Australia

BoostedVT wrote:
I think I maybe having the same issue. My air con etc all works fine. However the heater is s**t.
I converted over the dual zone set up from the standard set up.
My standard set up was awesome.
Could I have the same issue? Does anyone know what sort of cost is involved in fixing this issue?
I took my car to Epping Bayfords and they said it was fine. And charged me $120 1hr labour bloody pricks!


It may be the HIM, it can cause problems like heater or air not working or both. Take it to an Auto Elect, they may diagnose cheaper. :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Tue Jun 25, 2013 2:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 481

Joined: 7th Jun 2010

Ride: Turbo VT, VL Calais Trubo, HQ SS

Location: Melbourne
VIC, Australia

Papa Smurf wrote:
BoostedVT wrote:
I think I maybe having the same issue. My air con etc all works fine. However the heater is s**t.
I converted over the dual zone set up from the standard set up.
My standard set up was awesome.
Could I have the same issue? Does anyone know what sort of cost is involved in fixing this issue?
I took my car to Epping Bayfords and they said it was fine. And charged me $120 1hr labour bloody pricks!


It may be the HIM, it can cause problems like heater or air not working or both. Take it to an Auto Elect, they may diagnose cheaper. :D


The guys are Ford said its all working fine and the HIM is not a problem. I have no idea about this stuff.

Can anyone recommend a good auto elec in Melbourne who can diagnose such issues?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Wed Jun 26, 2013 10:21 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 4

Joined: 13th Jun 2013

Ride: ba fairmont

Location: DANDENONG NORTH
VIC, Australia

67RCE seems to be right.
went to mechanic who reset heater on my fairlane, he says nothing wrong with HIM module but shaft off HIM broken. maximum $30-shaft, dash out to fix though.
booked in for service next week, he will a look at heater then.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Wed Jun 26, 2013 10:49 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 26

Posts: 134

Joined: 14th Oct 2010

Gallery: 11 images

Ride: FG G6E/EF Fairmont

Location: Cranbourne East
VIC, Australia

Got the same thing happening with my G6E at the moment. Not even a year out of warranty, unimpressed!! Will get it looked at during the 75k service (at 71k now) but assuming it's the same issue.

 

_________________

"Build" Thread: the-garage-f53/jesse-s-g6e-and-ef-fairmont-t103265.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Wed Jun 26, 2013 3:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 481

Joined: 7th Jun 2010

Ride: Turbo VT, VL Calais Trubo, HQ SS

Location: Melbourne
VIC, Australia

I got a quote from my local auto elec who said its a big job (dash in and out) and will cost around $650-$800 to fix!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Sat Jun 29, 2013 12:40 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 481

Joined: 7th Jun 2010

Ride: Turbo VT, VL Calais Trubo, HQ SS

Location: Melbourne
VIC, Australia

Sorry to keep hijacking this thread!

But just a quick update. I played around with the ICC settings on my BA again and found when the put the heater on and have the vents on (to the face and feet) the heater works fine.

However if I turn on the heater and select the vent towards the feet only the car does not warm up.

What could be causing this?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ba p/s no heater d/s heater works fine
Posted: Fri Jul 05, 2013 3:06 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 49

Posts: 4

Joined: 13th Jun 2013

Ride: ba fairmont

Location: DANDENONG NORTH
VIC, Australia

took car to mechanic he sussed it out & its broken HIM shaft (dash out to fix)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:03 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names