Fordmods Logo

Laptop Trip Computer (EF/L) 

 

Page 3 of 6 [ 83 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

 
Posted: Thu Nov 18, 2004 2:04 pm 
Site Admin
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 8831

Joined: 18th Dec 2002

Gallery: 6 images

Ride: AUII V8 LTD

Power: 270 rwkw

Location: Sydney
NSW, Australia

dang wrote:
Waggin wrote:

Quote:
The ECU needs to know ground speed, and probably receives that via the Serial link fromt he Dash.


I can't see how the one wire links are bi-directional. Not impossible, but the output from the cluster (pin 14) is NOT a tri-state output, or at least does not go tri-state between data words. I checked this by biasing the pin to half supply voltage and watching the CRO output.

As I said, I'm pretty sure the VSS is routed directly to the ECU.

Cheers,
Dang


Hmm, okay. So what do we think the serial link between the ECU and Dash carries? What info does the dash display, which it doesnt get directly from the source?

 

_________________

WAG363: AUII LTD Supercharged 363 Dart Stroker [Supercharged 363 LTD Build]
WAGGIN: 2012 Volkswagen Passat Wagon - V6 4Motion.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 18, 2004 2:54 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 44

Posts: 112

Joined: 8th Nov 2004

Ride: EL Falcon

Location: Canberra
ACT, Australia

OK, 3 things we know the dash knows that we know it doesn't get directly from sensors:

Coolant temperature (this sensor is wired to the ECU)
Gear lever position (also wired to ECU)
Fuel Flow - this must come from the ECU, as there would be too much noise to get this from the fuel guage sender.
So at least these 3 things must be carried on the DOL.

According to the manual, it also carries some A/C info for the climate control.

I'm guessing that the DOL also reports all the info from the ECU sensor inputs, such as throttle position, HEGO data, possibly RPM and speed, the knock sensor, power steering pressure switch etc.

I suspect that the line to the trip computer carries some info from the body computer, such as ABS and cruise.

I presume the ECU doesn't care about the fuel level or the oil pressure, which is why these are wired direct to the dash.

Cheers,
Dang.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 20, 2004 12:02 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 227

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL Futura, GSXR600, ZZR250

Location: Sutherland Shire, Sydney
NSW, Australia

You guys should look at this: http://www.controlplus.nl/hw_e.htm those microprocessor boards have a RS232 port in addition to I/O's (perfect for setting up a user interface system). It wouldn't be too bad when combined with a multi-lined LCD backlit display. Maybe someone could gut a trip computer and use it and its buttons for the user interface?

 

_________________

Team povo uni student

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 10, 2004 10:51 am 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

Count me in, I'd be happy to lend my l33t programming skillz to this project.

Plus I have full version tools at home (I'm a real geek) so making osftware to distribute is not a problem (ie. with licensing).

now as for that circuit diagram...

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 10, 2004 10:54 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 1040

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EA Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

Gear lever position is a piece of cake, laready done that one, so is what gear the gearbox is actually in, just reading a few voltages :D

 

_________________

Full working BA Shifter now upgraded to BF Shifter.
BA headlight inserts in my EA headlights.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 10, 2004 11:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 44

Posts: 10126

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EF Gli Ghia, XP Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

dang wrote:
Imagine - full telemetry info (and loggable)! Throttle position, gear selection, RPM, fuel usage.....


Gear selection would be cool, you could rig up a small indicator in the dash like the fairlane's have letting you know what gear your auto is in....

 

_________________

Owning 1 of 67612 EF GLi Sedans made
FACT: "Chuck Norris owns the greatest Poker Face of all-time. It helped him win the 1983 World Series of Poker despite him holding just a Joker, a Get out of Jail Free Monopoly card, a 2 of clubs, 7 of spades and a green #4 card from the game Uno."

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 10, 2004 12:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 1040

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EA Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

Happy wrote:
dang wrote:
Imagine - full telemetry info (and loggable)! Throttle position, gear selection, RPM, fuel usage.....


Gear selection would be cool, you could rig up a small indicator in the dash like the fairlane's have letting you know what gear your auto is in....


Will cost about $60 and will be available shortly as soon as I get the BA shifter project complete, it is a part of the project.

 

_________________

Full working BA Shifter now upgraded to BF Shifter.
BA headlight inserts in my EA headlights.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 10, 2004 12:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6168

Joined: 5th Nov 2004

happy, u got a ef, just chuck the instrument cluster into diagnostics mode ;)

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jan 09, 2005 10:16 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 44

Posts: 112

Joined: 8th Nov 2004

Ride: EL Falcon

Location: Canberra
ACT, Australia

** BUMP **

After Fast1's post and data_mine's gratuitous reference to this thread, I thought I would post an update to this project, however mundane.

I now have two wires hanging loose under the stereo after pulling the dash apart to put the variable wiper wiring and the low coolant sensor wiring in. One wire comes from the ECU data line, and the other comes from the trip computer data line.

By the time I'd finished putting it all back together, the dinner bell had rung, and there was no time for more play! Unfortunately, I'll be away for work for next fortnight, and anything more will have to wait....

So Waggin, care to fill me in on your project? We may avoid some duplication of effort...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 11, 2005 2:25 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 8th Nov 2004

Location: Perth
WA, Australia

Awesome stuff guys...

Ive been wanting to do the LCD thing for a while now. The DOL output souds very useful.

Im gonna do it in spare time but ill use an AVR micro, and include things like an interior light delay and automatic headlights off when you open the drivers door. The AVRs are kool cause you can reprogram them over and over, i think the PICs are one time programmable??

The LCD im looking at using is a 240 x 128 pixel graphics LCD from here http://www.futurlec.com/LCDDisp.shtml

But like i said itll happen slowly im sure...

Any one know if EDs have similar info in the DOL output?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 10:16 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 40

Posts: 75

Joined: 11th Nov 2004

Ride: EL Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

In regards to Labview, you should be able to create an executable. All you need then is the labview runtime engine which is free and you should be able to run the program where ever you want.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 11:40 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 110

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: BA XR8

Location: wollongong
NSW, Australia

Sounds great guys, im getting a little lost, i didnt read right in depth to it. But if we could make use of this on a PDA, that would be sweet as. Set up a little rig having it displaying all the info.....ill be in suspense. Well worthwhile project! keep it up
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 11:54 am 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

toymachine wrote:
Sounds great guys, im getting a little lost, i didnt read right in depth to it. But if we could make use of this on a PDA, that would be sweet as. Set up a little rig having it displaying all the info.....ill be in suspense. Well worthwhile project! keep it up


Yeah, that's wha tI'd be pushing for, as I already use my iPAQ for GPS navigation.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 7:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 916

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EL Futura

Location: Berri
SA, Australia

oo.. and lets not forget PalmOS :)

 

_________________

5 Speed EL Futura
Stock as a rock*
Image
A1 Oils - Synthetic lubricants: www.a1oils.com.au
* A rock that has been Alted

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 12, 2005 8:33 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 227

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL Futura, GSXR600, ZZR250

Location: Sutherland Shire, Sydney
NSW, Australia

hornet wrote:
oo.. and lets not forget PalmOS :)

Yep, you could have it sitting in it's cradle on the top of the dash. Use the cradle to charge and transmitt data. :)

 

_________________

Team povo uni student

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 3 of 6  [ 83 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 3:53 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names