Fordmods Logo

4spd problems and EA fuel probs 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: 4spd problems and EA fuel probs
Posted: Fri Nov 24, 2006 2:05 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi guys,

I know i haven't been on here in ages and you guys prob thought i was dead or something but anyways my problems are as follows:

1) The box changes very rough into second when hot

2) The box has a slight flare when changing into third when hot

3) The shifter get VERY VERY hot when driving around town. What i mean is that you can barely touch it. There is also alot of heat coming from both sides of the tranny suround in the car itself. (No need for a heater hehehe)

4) There is about a 3" gap between the box and the tailshaft. This isn't normal right?

This is a 1990 EA GL wagon. Now as far as i remember, this model didn't come out with a standard 4spd.

I spoke with a tranny place and they have said that it was prob the S5 solinoed and to fix it would be $450. Now if it is the S5, how much are they and how easy to fix?

Now my other problem is that it is duel fuel (not a prob in itself) and the petrol runs like a bag of S**T. I have replaced the fuel filter allready. LPG runs ok (A little boggie on standstill but getting better :wink: ). We have replaced the spark plugs and done a engine oil change. It was going allright until the fan belts snapped and we had to change them. (Damn stupid pulley seizing :twisted: ) would this have caused the power to drop suddenly. When running on petrol, idle is really really bad and when slowing down, if you dont have your foot on the brake as well as the acc. it will stall or come very close to stalling, but if you put your foot in it, it goes like a rocket but it is rich (Black smoke).

Any ideas people?

P.S. sorry about length

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 25, 2006 6:39 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

**BUMP**

Anyone?

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 25, 2006 7:59 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Alright...transmission I wouldn't have a clue but it sounds about right with the S5 giving in. But someone else will help you with that.

Your car running like a bag of s**t could be many reasons. You might need to get it retuned but that's just me. Fuel reg might also contribute to this. A vacuum leak might make the car run rough but not sure why is only on petrol.

Are the spark plugs used for petrol or gas?

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 25, 2006 8:32 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi
just a thought has the vacuum line come off or split on the map sensor(black box)on the firewall near the manifold???

if this hose is off the engine will run extreamly rough and blow heaps of black smoke..

and would possibly make it idle rough with gas aswell because of vac leak
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 25, 2006 12:12 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Well that is the thing. I have had it retuned and tuned countless times (and the baqnk knows it) but it has not helped. I mean it helps a little bit and then 2 days later it is back the same way.

I though the same thing, maybe a slipt vac hose. I searched and all vac hoses are on and allright plus also it ould make the gas run rough as well. The fuel reg maybe the prob yes. It i think it maybe the breather hose for some reason as there was a hose squashed under another one (so that it was totally blocked off) and i got that out so maybe it is that?

I just dont know any more

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 25, 2006 1:20 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 1072

Joined: 6th Jul 2006

Gallery: 13 images

Ride: BA Falcon

Power: 106 rwkw

Location: Craigmore
SA, Australia

I would think maybe oxy sensor, or map sensor...

to check oxy sensor get a digi multi meter and and unplug sensor, should swing between 0.2 to 0.9 volts.. when stuffed they tend to just sit on a set voltage eg 0.5 check it when engine at normal operating temp as they take about 2 minutes to read right when cold

 

_________________

2003 BA Falcon Egas Taxi Pack - XR Replica
Tpak MKII Build Thread

1984 ZL Fairlane
The Project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 25, 2006 11:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yep wil ldo in the next few days as at teh moment i am staying down in geelong

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 8:21 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names