Fordmods Logo

Auto issue in EL Ghia. 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Thu Jan 06, 2011 10:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

The miss's has an EL Ghia, the auto has an intermitant fault, driving with the shifter in D it will all of a sudden feel like the has been knocked into N, but has not, i'll take my foot of the throttle pedel let the revs drop, accelerate again and it's fine, I thought it may be low fluid, I checked the level and is not low (it was also serviced about 30,000 ks ago according to the service sticker). This could happen several times a day or once in two weeks. any help would be much appreciated, cheers.

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Fri Jan 07, 2011 12:22 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

If your just cruising along and it randomly does it, i'd say the neutral/start switch on the left side of the box is rooted...

Or the shfter mechanism needs adjusting. It may be biased just that little bit forward that vibrations are making it contact neutral every now and then.

If its doing it under acceleration, I'd still say there was a chance for low fluid.

Could put the dash into diag mode and watch the shifter position indicator and see what the screen shows when it happens.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Fri Jan 07, 2011 11:34 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

ok i'll look into that, how do you put the dash into diag mode ?

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Fri Jan 07, 2011 11:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 907

Joined: 13th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: ef futura/ef fairmont

Location: sydney
NSW, Australia

inhibitor switch mate my ef ghia did this a while back and i was told to try the inhibitor switch and now she drives great 600k's a tank city driving..

 

_________________

custom airbox,custom intake
paccie comps,lukey 2.5 cat back,high flow cat
CMS stg2 head,CMS stg2.A. cam,CMS hybrid auto with mod shift,3.9 lsd
custom 3500rpm hi stall
ANZ mayhem 18's,custom interior,venom body kit,xr wing,jumbo 2' low springs
143rwkw and 407rwnm on CMS dyno

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Fri Jan 07, 2011 11:42 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

sexyr6 wrote:
ok i'll look into that, how do you put the dash into diag mode ?


It's been that long I cant remember.

Doco is in the Tech Documents section, something about "EL Cluster Diagnostics".
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Fri Jan 07, 2011 10:36 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Check the selector linkage also, from memory the link from the selector to the link to the trans has a rubber grommet, might be cactus.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Fri Jan 07, 2011 11:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

the selector shaft is as loose as a goose so it could be that..

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Auto issue in EL Ghia.
Posted: Sat Jan 08, 2011 9:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Are the T'bar bushes gone???.....when you fit new ones, use Zinc oxide grease....it's especially for plastics....and you can use it for the door catches too.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 23 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 4:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names