Fordmods Logo

105e Anglia won't Crank 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: 105e Anglia won't Crank
Posted: Tue Mar 27, 2012 9:44 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 82

Joined: 22nd Nov 2010

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6

Location: Auckland
New Zealand

I'm trying to work out what's wrong with a 1000cc 105E Anglia.

The other night I stopped at an intersection and when I went to take off it made a clangy/grining metal on metal sound and stopped.

It cranked a couple of times after it stopped and now when you try to start it, the starter engages but nothing happens.

I can turn the engine very easily with a spanner and it won't roll start. There was a wire inside the dizzy cap that was a bit suspect so I replaced/re-soldered that, but it still won't go.

It's got plenty of oil and never overheated.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Tue Mar 27, 2012 10:20 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

does the dizzy turn when you rotate the crank?

doesn't sound good, possible chain?

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Wed Mar 28, 2012 6:58 am 
Tyre Shredder
Offline

Posts: 333

Joined: 20th Apr 2011

Ride: 1991 eb1 fairmont

Location: townsville
QLD, Australia

sounds like timing chain, or good excuse for 1600 x-flow.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Wed Mar 28, 2012 10:52 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 82

Joined: 22nd Nov 2010

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6

Location: Auckland
New Zealand

rustyeb1991 wrote:
sounds like timing chain, or good excuse for 1600 x-flow.


Wouldn't it still crank if it was a timing chain? I put a spanner on the crank last night and I could turn it easy...

Could it be a problem with the gbox?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Wed Mar 28, 2012 5:51 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

EF_nut wrote:
rustyeb1991 wrote:
sounds like timing chain, or good excuse for 1600 x-flow.


Wouldn't it still crank if it was a timing chain? I put a spanner on the crank last night and I could turn it easy...

Could it be a problem with the gbox?



OK, so the starter doesn't 'turn' but the solenoid clicks into position?
Firstly if you can rotate the crank, then its no sized.
Secondly if you turn the key and the starter makes a whiring noise and it doesn't rotate the crank, then the ring gear has broken or slipped off the flywheel.

This would explain the grinding noise.

If it cranks and rotates the engine and doesn't start, you need to see if the Distributor is turning, if its not, then the timing has gone, leaving the dissy and valves stationary when the crank rotates.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Wed Mar 28, 2012 9:00 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 82

Joined: 22nd Nov 2010

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6

Location: Auckland
New Zealand

Krytox wrote:
EF_nut wrote:
rustyeb1991 wrote:
sounds like timing chain, or good excuse for 1600 x-flow.


Wouldn't it still crank if it was a timing chain? I put a spanner on the crank last night and I could turn it easy...

Could it be a problem with the gbox?



OK, so the starter doesn't 'turn' but the solenoid clicks into position?
Firstly if you can rotate the crank, then its no sized.
Secondly if you turn the key and the starter makes a whiring noise and it doesn't rotate the crank, then the ring gear has broken or slipped off the flywheel.

This would explain the grinding noise.

If it cranks and rotates the engine and doesn't start, you need to see if the Distributor is turning, if its not, then the timing has gone, leaving the dissy and valves stationary when the crank rotates.



It clicks and the solenoid engages but the starter doesn't crank. I tried roll starting it and it wouldn't start that way either, the engine turns but it won't fire. Maybe its a combination of things all happened at the same time?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Sun Apr 01, 2012 6:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

Might need a really good lookin over, eh?

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Tue Apr 10, 2012 11:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

The 105E starter motors didn't have pre engage starter..
Bendex type..
It worked on inertia to throw the gear into ring gear..
Check points in dissy, check spark..
Open throttle while looking down carb checking if there's
fuel being pumped by accelerator pump.. To check it's getting fuel..
Then as said above check that dissy is turning and has compression ..
I has it a guess the points have closed up or the wire on condenser is shorting...
This is taking me back nearly 40+ years...Awaken a few old brain cells.. Lol...

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Sun May 06, 2012 12:06 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 82

Joined: 22nd Nov 2010

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6

Location: Auckland
New Zealand

cjh wrote:
Might need a really good lookin over, eh?



You're a great help aren't you.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 105e Anglia won't Crank
Posted: Sun May 06, 2012 12:06 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 82

Joined: 22nd Nov 2010

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6

Location: Auckland
New Zealand

EBXR8380 wrote:
The 105E starter motors didn't have pre engage starter..
Bendex type..
It worked on inertia to throw the gear into ring gear..
Check points in dissy, check spark..
Open throttle while looking down carb checking if there's
fuel being pumped by accelerator pump.. To check it's getting fuel..
Then as said above check that dissy is turning and has compression ..
I has it a guess the points have closed up or the wire on condenser is shorting...
This is taking me back nearly 40+ years...Awaken a few old brain cells.. Lol...


----

Thanks, will get onto that this week.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Oct 22, 2017 6:37 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names