Fordmods Logo

250 pre crossflow 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: 250 pre crossflow
Posted: Sat Dec 11, 2004 9:05 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 42

Posts: 4

Joined: 5th Nov 2004

Location: Gladstone
QLD, Australia

G'day fellas nice ta see the mighty x fals are worthy of a piece of electronic dirt they can call their own.......

I have cooling issues with a pre xfl 250. I have installed the mighty beast into my beloved XK.... yes thats right they still exist on the road.....

The radiator is basically the same size as the fairlane it came out of and is the HD core to boot with 14 fins per inch. I just had it cleaned out and have flushed the f@#k out of the motor before installing the rad but lo and behold.... the f@$kr still wants to get hot and sweaty. I only have room for the old 4 blade fan but that should be ample for tootling down the road. The timing is at 4dbtdc the contacts are fine and the mix is good there seems to be good flow from the water pump and the thermo also seems to work ok. The system builds good pressure and there is no milking of the oil nor is there bubbles in the water.

Would a smaller pully help the pump to get the water through faster and improve cooling or would it just cause the water to pass through too quick?

Should I pull the head off and check the water galleries to see if they are blocked? I have run an acid cleaner through the engine and the water seems to come out pretty clean and fast. :?

If anyone has some good ideas I would be very greatful.

Aslo I am looking to fit a 5 speed from an xf into it to replace the HD three speed from the Fairlane that donated the engine and gb.

Will the gearbox bolt up to the bellhousing or will the XF bellhousing bolt up to my sausage 250. :?:

And wait there's more.........

I am building a 200 cid for an xm and am after some suggestions. It is bored 60 thou over and I need new pistons for it, I also would like to put a nice cam in it.... suggest away.....

Keep up the great work fellas...

p.s. if anyone has a v8 fal sprint dif laying about i could put it to real good use... :D

 

_________________

Dunno what the top speed is........... but i sure did drag off that guy on tha push bike...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 11, 2004 10:09 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 61

Joined: 2nd Dec 2004

Ride: XD wagon V8, Suzuki SV650S

Location: HOME OF SUMMERNATS
ACT, Australia

have you pressuer tested the cooling system???

 

_________________

Why lord why? Why does every d**k head in a datsun wanna race me??? don't they know i don't like hurting there feelings??

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 11, 2004 5:25 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 47

Posts: 189

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: FGX xr6

Location: Melbourne
VIC, Australia

When is it overheating? On the Highway, idling, towing ect. Might help for an answer.

 

_________________

-Dave

If you can't do the speed limit, get the F*ck out of the right lane!
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 11, 2004 11:30 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

how about a thermo fan in front of the radiator?

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 12, 2004 5:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

is it actually overheating, could it possibly be a gauge/sender fault?

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: 200ci rebuild
Posted: Fri Dec 17, 2004 8:21 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 37

Posts: 8

Joined: 10th Nov 2004

Ride: XY Falcon

Location: Melbourne
VIC, Australia

dont go cheap on rod bolts for the 200 either.... arp were the best we come across but that was about 5-6 years ago...
never had any other reliability problems... the rod bolts always seemed to let go first.
this was in an xw falcon with a 3spd manual, had 200ci crank+rods, 221 head on it ported polished etc, flat tops, .30 thou over, 350 holley and a set of extractors i picked up for $10 at a swapmeet, 3.23 lsd, and boy did it just go... cant remember the grind of the cam but it was from the crow range...

hopefully that gives you some help...

Cheers
Phil
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 10:39 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names