Fordmods Logo

my eb 5L is pinging 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: my eb 5L is pinging
Posted: Thu Nov 11, 2004 8:40 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 44

Posts: 3

Joined: 11th Nov 2004

Ride: eb fairmont 5l

Location: brisbane
QLD, Australia

the timing set at 30 degrees it hesistate to 3000 rpm then it takes off like it should but put my foot down and it will ping sometimes its got a new harmonc balancer so the timing mark should be right what could it be
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 11, 2004 10:38 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

Sounds like the engine is running lean. This could be due to dirty or bad injectors, fuel pump or regulator. Need to get it on the dyno and check AF ratio's then start investigating from there. Might be worth running some injector cleaner through the fuel too to clean the injectors and remove carbon deposits.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 11, 2004 10:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2450

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: NL V8 Fairlane

Location: Sydney
NSW, Australia

Another obvious one is clean the MAF sensors..

 

_________________

There are 10 types of people in this world.
Those who know binary and those who don't.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 11, 2004 11:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1440

Joined: 7th Nov 2004

Ride: 320kw BA XR8

Location: Adelaide
SA, Australia

One Drone wrote:
Another obvious one is clean the MAF sensors..


Ahh yes forgot about that one. Especially if you are running an oiled airfilter such as a K&N, BMC or finer filter, the oil coats the MAF wires and makes the engine run lean. Could also be a faulty MAF sensor which isn't uncommon but expensive to fix.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 11, 2004 11:43 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 44

Posts: 3

Joined: 11th Nov 2004

Ride: eb fairmont 5l

Location: brisbane
QLD, Australia

when it pings it puffs fuel smoke but i'll try a dyno tomorrow if i can get it in
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 12, 2004 4:47 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 64

Posts: 225

Joined: 9th Nov 2004

Ride: EDV8 Fairmont

Location: perth
WA, Australia

I have ED V8 - same prob - fitted ELXR8 snorkel - pinging now gone - more cooler air.

Richie.

 

_________________

1993 ED F/mont 5.0L, Auto, Edelbrock RPM's, CompCam XE276HR, Crane Gold Race 1.7's, Edelbrock Performer, 75mm T/B, MAP, 42lb , GenIII coils, PH4000's , Twin 2.5", Thermos & underspeeds, 3.7 LSD, 2800 stall and MoTec M800, 372fwhp @ 5400rpm & 387 ft-lb @ 4400 rpm.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 12, 2004 5:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 1294

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: 80 series cruiser

Location: sydney
NSW, Australia

what fuel are you running??? mine pings like nothing else on std unleaded but not at all on optimax or vortex or ultimate or synergy.

give it a tank on premium and see what its like.

 

_________________

Thanks to Crescent Motors, Liverpool.
Call Joe on (02) 9600 6229.

I dont own a Landcruiser, it's a Maverick recovery vehicle!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 12, 2004 8:12 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1392

Joined: 5th Nov 2004

Ride: XR6 Turbo, XR8, Transit

Location: Somewhere
VIC, Australia

I would try petrol first.

My XR8 pings its nuts off when running Vortex or Optimax.

Try some octane booster first - see if that fixes it. I recomend Nulon Pro Strength. Its about $14 for a bottle that will do 1 full tank.

 

_________________

www.XR8Chic.com
1993 ED XR8 - Poly Green, AFR 185 Alloy heads, Edlebrock Performer RPM Manifold, Crane 2031, T56 6 Speed, 3.9 diff, = 205.7 rwkw.
1993 ED Fairmont - Cobalt Blue, 5L, 17" CSA's and not much else.
1969 Mustang Fastback - Gunmetal Grey, 302, Auto, LHD. Doesn't go very hard, but looks sexy as !

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Nov 15, 2004 12:33 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

XR8Chic wrote:
I would try petrol first.

My XR8 pings its nuts off when running Vortex or Optimax.

Try some octane booster first - see if that fixes it. I recomend Nulon Pro Strength. Its about $14 for a bottle that will do 1 full tank.

I thougfht your car was fmale???
Does it ping with those new heads???
Since the head job, injectors???

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: my eb 5l is pinging
Posted: Mon Nov 15, 2004 6:29 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14510

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi guys . my eb 5l also pings it head off
i have set the timing at about 26 degrees and it still pings on regular unleaded. i took it to a mechanic he set the timing at 10 degrees.
it didnt ping any more but it wouldnt rev past 4400 rpm. bloody wanker.
so i set it back to 26 degrees and i run bp ultimate no more ping...
but i feel there is some kw missing. i think i might have to put it on a dyno and see ...

is the sydney dyno day still on?
is it for power figures only or will somebody be doing
tuning as well???
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 19, 2004 10:36 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 114

Joined: 18th Nov 2004

Location: Morayfield, QLD
QLD, Australia

Don't forget the O2 sensors. Highly underrated but extremely important. Has a big input into how your engine runs!

Phenolic spacer will always fix pinging as well. Should always be used if you're big into the CAI setup.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: my eb 5l is pinging
Posted: Fri Nov 19, 2004 10:45 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

TMAN NK wrote:
hi guys . my eb 5l also pings it head off
i have set the timing at about 26 degrees and it still pings on regular unleaded. i took it to a mechanic he set the timing at 10 degrees.
it didnt ping any more but it wouldnt rev past 4400 rpm. bloody wanker.
so i set it back to 26 degrees and i run bp ultimate no more ping...
but i feel there is some kw missing. i think i might have to put it on a dyno and see ...



Should try setting static timing back to 30deg BTDC if you're keen to run on 98 RON. Some users have been able to tweak it to 34deg BTDC with no probs.

Rossi - yeah i agree with HEGO but if pinging occurs at full throttle it cannot be the HEGOs as EEC ignores this signal when at full throttle.

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 19, 2004 11:00 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 114

Joined: 18th Nov 2004

Location: Morayfield, QLD
QLD, Australia

Then the Phenolic spacer will fix this garanteed! If it can reduce intake temps by 70degs at idle (car at running temp), imagine what it'll to do combustion temps.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: my pinging eb
Posted: Sat Nov 20, 2004 11:42 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 44

Posts: 3

Joined: 11th Nov 2004

Ride: eb fairmont 5l

Location: brisbane
QLD, Australia

i put it on a dyno they said my air/fuel ratio was alright it started at 16.7 through to 12.2 i do run it on optimax as standed fuel pings continuiously coil was arcing out ,replaced it still has heisitation down low going to put new leads on it & check oxygen sensors ,clean egr
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 31, 2004 9:14 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 39

Posts: 4

Joined: 31st Dec 2004

Ride: fairmont

Location: brisbane
QLD, Australia

How long has it been since you've checked your spark gaps and
leads? usually the coil lead is first to go... Dont buy cheap leads, spend
the money on quality Bosch or Eagle leads, about 140 for the v8's
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Oct 18, 2017 11:51 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names