Fordmods Logo

car wont start - includes video and ECU codes 

 

Page 2 of 3 [ 42 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3  Next

 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

plenty of fuel pressure and th eproblem occurs on both petrol and gas.

according to the self test, the ACT (Air Charge Temp sensor) and ECT (Engine Coolant Temp sensor) thinks its below 20 degrees lol
ive got a spare so ill replace them both

http://fordfuelinjection.com/?p=29
http://fordfuelinjection.com/index.php?p=28

and the TPS circuit is telling the ECU that the throttle body is basically pointing backwards lol

http://fordfuelinjection.com/index.php?p=30

Ill have to suss out the TPS circuit a bit more but not sure where the problem could be if i just replaced that loom :(

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

If you are getting all those errors, have looked to see if the cable is plugged in fully into the ECU????

You might need to unplug it and replug it :?

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 3363

Joined: 27th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: MCMXCV Falcon

Location: G town
VIC, Australia

misk_one wrote:



not sure where the problem could be if i just replaced that loom :(


what are u saying????

did u "replace" any of the loom???

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:48 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

the self test needs to be done when the engine is at normal running temp, so those codes will not be applicable..

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 6:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

misk_one wrote:
i know i already had a thread, but things have changed lol.
now my car refuses to start at all...

so far i have checked/replaced:
leads
distributor/cap/rotor/TFI
cam timing
spark timing
fuel/gas delivery
ignition loom
reset ecu
checked all earths
TPS
vacuum lines
fuses




Yep he said in first post :wink:

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - please help :( includes video
Posted: Sat Sep 05, 2009 7:05 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

gogetta wrote:
misk_one wrote:



not sure where the problem could be if i just replaced that loom :(


what are u saying????

did u "replace" any of the loom???


last week i pulled the ignition loom out and checked and repaired it all.
i figured maybe there is a broken or shorted wire in it, so today i replaced it with one i found in good condition at the wreckers.

didn't make a difference.

so maybe theres an issue between the plugs in the bay and the ECU, or the ECU itself.
but im not paying $70 for an ecu from the wreckers lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 7:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

sexyr6 wrote:
the self test needs to be done when the engine is at normal running temp, so those codes will not be applicable..


yeah i understand that, but surely it can tell the difference between say 4 degrees and minus 20?

either way, those sensors would only affect fuel economy more than anything.

but the TPS would not be affected by heat, so that will be interesting to figure out

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 8:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

im out of ideas :(:(:(

can anyone suggest anything?
ill have to buy a volt meter tomorow and test all wiring and sensors in the car.
but fk, if that shows up nothing, i really have no idea what to do.

if i have to replace the entire loom, I may as well put the 2jz thats in my garage in there lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 9:01 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3737

Joined: 22nd May 2006

Ride: BF F6 Tornado - #0077

Location: Bendigo
VIC, Australia

Done a compression test?

 

_________________

** For Sale ** http://www.fordmods.com/ford-parts-for-sale-f17/assorted-e-series-parts-t124697.html

F6 Tornado 2006 Build

Is it about sex? The engine in my car? Or a cure for cancer?
No?

Then f**k off

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sat Sep 05, 2009 9:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

ive got the gauge, but an engine with low compression would still want to start.

this has to be an electrical issue.

im usually pretty good at figuring stuff out and can generally fix most s**t.
but this has me stumped!

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sun Sep 06, 2009 12:54 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 28

Joined: 10th Apr 2009

Ride: EL XR6

Location: Canberra
ACT, Australia

Have you checked the timing with a timing light? The mark on the balancer should be a centimeter or two to the left of the mark on the timing cover when the light flashes. When I fitted a new dizzy I thought I had it about right, turned out it was about 20 degrees retarded and the car hardly started.

Also, have you checked/replaced the ECU relay under the coolant expansion tank?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sun Sep 06, 2009 1:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

i just checked all the looms and they are all (the ones that are supposed to be anyway) getting at least some form of voltage/signal.

so that rules out any broken wires

the only thing i havent checked are the relays under the coolant.

any advice on how i can test this with a multimeter?

and the only thing i havent replaced is the relays and the ecu itself.

ill have to see if i can get a cheap ecu from someone to test it out


the timing should at least be close enough for me to twist the dizzy enough for it to start.
but I'll triple check for the third time lol

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sun Sep 06, 2009 1:39 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 57

Joined: 16th Aug 2009

Gallery: 9 images

Ride: FG G6

Location: gawler
SA, Australia

is it on TDC compression no.1. also are the injectors openeing(injector pulse)

 

_________________

2008 FG G6 stock as......for now.
95 DF LTD FOR SALE. 18" rays engineering staggered rims. Super low king springs and Monroe shocks. Jvc double din. Cappa leather. Original rims, springs and stereo in shed still

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sun Sep 06, 2009 1:40 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 33

Posts: 57

Joined: 16th Aug 2009

Gallery: 9 images

Ride: FG G6

Location: gawler
SA, Australia

is it on TDC compression no.1. also are the injectors openeing(injector pulse)

 

_________________

2008 FG G6 stock as......for now.
95 DF LTD FOR SALE. 18" rays engineering staggered rims. Super low king springs and Monroe shocks. Jvc double din. Cappa leather. Original rims, springs and stereo in shed still

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: car wont start - includes video and ECU codes
Posted: Sun Sep 06, 2009 1:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 807

Joined: 28th Oct 2008

Location: melburn
VIC, Australia

yeah it was on TDC.
this didnt start happening after i changed the dizzy.
the car was running fine, i changed the cam, it was fine for a bit. then it wouldnt rev past 4000rpm.
so i changed the cam timing, put it back together and then it started but it had a huge miss through all revs.

now the car wont even start.

that is when i changed the dizzy...

a dizzy cant just jump 180degrees out and the aux shaft is fine.

 

_________________

XG Panelvan
mild engine, EL ECU & J3, HI6 & MSD coil

in the shed - .595" lift cam, GT4202, forged AU engine, ems 4424 ecu, glide & 5500 stall - next-bellhousing

XH ute daily - DOHC BA XR6 engine, T5, AU3 ECU, J3 chip, wideband & logger, ported BBM, 3" intake

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 3  [ 42 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 24 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 7:04 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names