Fordmods Logo

ISC playing up 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ISC playing up
Posted: Tue Jun 17, 2008 6:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Has anyone had the ISC do the following?

1) When i unplug it the idle doesn't change.

2) When i put it in drive or reverse the idle jumps up (Same as putting on the AC).

It's working fine when turning the steering or putting on the AC.

So is it a dud ISC, or wrong signal from ECU or sensor?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 17, 2008 8:09 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

I'm pretty sure once your engine is warm, disconnecting the isc isnt meant to change anything.
I've got mine unplugged because it kept a hold of the revs to long in between shifts.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 20, 2008 3:26 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 30

Posts: 53

Joined: 8th May 2008

Ride: EL XR8

Location: Sydney
NSW, Australia

Mine is playing up regardless, jumps around which ever gear its in. It does cut out a lot while turning the wheel though. I would think ECU sensor if steering an air con aren't hampering it
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 20, 2008 3:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6166

Joined: 8th May 2007

Heres a detailed write up about how these ISC's work. It does alot more than you think, but having said that, mine runs fine with it blocked off although cold starts are s**t

Your looking at the "stepper motor" type
http://www.autoshop101.com/forms/h26.pdf
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 20, 2008 9:09 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Alex_01 wrote:
Mine is playing up regardless, jumps around which ever gear its in. It does cut out a lot while turning the wheel though. I would think ECU sensor if steering an air con aren't hampering it


Have you replaced the ISC with the one you got from me yet?

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jun 20, 2008 11:25 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 56

Joined: 31st Jan 2008

Gallery: 7 images

Ride: XH XR6

Location: Camden
NSW, Australia

just today i replaced my ics, didn't change a thing. every time i put load on the motor at idle ie. a/c power steer ect. the revs drop dramaticaly and 90% of the time stalls. anyway that being said i now have a spare ics so if anyone needs one just ask. any suggestions?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 21, 2008 12:47 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

xhi6ho wrote:
just today i replaced my ics, didn't change a thing. every time i put load on the motor at idle ie. a/c power steer ect. the revs drop dramaticaly and 90% of the time stalls. anyway that being said i now have a spare ics so if anyone needs one just ask. any suggestions?

Did you replace it with a new one? Or a second hand one you knew was workin 100%?
My ex bro in law has an AU ute so i'm thinking of getting him to come up so i can part swap with something i know is working 100%.
It's not a part i'd buy second hand without seeing it working, otherwise i'll buy new.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 21, 2008 8:14 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6166

Joined: 8th May 2007

With a new isc, you might need to reset the ecu to make it relearn idle settings properly?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 21, 2008 6:53 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 30

Posts: 53

Joined: 8th May 2008

Ride: EL XR8

Location: Sydney
NSW, Australia

Timmeh - yeh I replaced it today. The revs still flutter a bit and engine still shuts down when steering wheel turns. The revs dont seem to move as much though..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 21, 2008 9:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Alex_01 wrote:
Timmeh - yeh I replaced it today. The revs still flutter a bit and engine still shuts down when steering wheel turns. The revs dont seem to move as much though..


Damn I'm sure that was the fix.
Have you had a look at the idle speed switch on the power steering rack? If there is one for a V8. the I6s do.

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 21, 2008 10:57 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 56

Joined: 31st Jan 2008

Gallery: 7 images

Ride: XH XR6

Location: Camden
NSW, Australia

Walker wrote:
xhi6ho wrote:
just today i replaced my ics, didn't change a thing. every time i put load on the motor at idle ie. a/c power steer ect. the revs drop dramaticaly and 90% of the time stalls. anyway that being said i now have a spare ics so if anyone needs one just ask. any suggestions?

Did you replace it with a new one? Or a second hand one you knew was workin 100%?
My ex bro in law has an AU ute so i'm thinking of getting him to come up so i can part swap with something i know is working 100%.
It's not a part i'd buy second hand without seeing it working, otherwise i'll buy new.


i just got one second hand, i had my pick from 5 different one's it didn't work. my dad has an AU i might pinch his and see if it works.
cheers tom
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jun 21, 2008 11:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 4326

Joined: 30th Oct 2006

Gallery: 18 images

Ride: Envi EF

Location: Grafton
NSW, Australia

Turn the idle up and leave the fker unplugged if all else fails.

 

_________________

>>>EF Futura T build<<<

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 22, 2008 12:58 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

I don't think Ford isc's are stepper ? I think they are frequency operated ??
You MAY have other issues ? Leaking inlet or faulty O2 , map sensors...

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 22, 2008 1:46 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

EBXR8380 wrote:
I don't think Ford isc's are stepper ? I think they are frequency operated ??
You MAY have other issues ? Leaking inlet or faulty O2 , map sensors...

Yeah that's what i would have though!

Anyway, i haven't had much help in my cause, we know how and why they operate, i was hoping to find someone who had the same prob as me.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 22, 2008 12:23 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

The ISC is a solenoid controlled by frequency - the duty cycle is varied to work it.
How it works is pretty irrelevant, the fact that it does work in some situations has me thinking it's probably fine - clean it and/or swap it with a known good one is a good idea, as this is easy and quick to do, and puts beyond doubt if it's okay or not.
Is the idle speed correct when it's disconnected ??
Maybe the plug to the inhibitor switch has crap in it, and the ECU is not getting correct resistances when D or R is selected. Clean the connectors.

What codes are the ECU putting out ??
If none of the above brings up anything, maybe check the D and R resistance ranges are in spec at the ECU plug.

As always, check the easier things first.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 9:40 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names