Fordmods Logo

Winter Cold Starts 

 

Page 1 of 2 [ 28 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Winter Cold Starts
Posted: Fri Aug 01, 2008 12:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 741

Joined: 29th May 2007

Ride: EF XR8 347

Power: 232 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Hey all,

Just curious to know how all the windsors you guys have out there like starting on cold mornings. Mine acts like a bit of a b**ch lately on cold mornings, idles fine for about 10 seconds then ISC kicks in and it starts getting a bit grumpy with idle and can sometimes stall. Once it warms up a tad it's fine though. Gonna get a new dyno and tune done soon so yeah, how does your engines go?

-Steve 8-)

 

_________________

347 XR8 Build Thread

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 1:52 pm 
Site Admin
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 8831

Joined: 18th Dec 2002

Gallery: 6 images

Ride: AUII V8 LTD

Power: 270 rwkw

Location: Sydney
NSW, Australia

Tried swapping out the ISC for a new one, or cleaning your existing one?

Could also be IAT or ECT sensors.

 

_________________

WAG363: AUII LTD Supercharged 363 Dart Stroker [Supercharged 363 LTD Build]
WAGGIN: 2012 Volkswagen Passat Wagon - V6 4Motion.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 1:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 741

Joined: 29th May 2007

Ride: EF XR8 347

Power: 232 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Edit: nvm

 

_________________

347 XR8 Build Thread

Last edited by s-tranzor on Sat Aug 02, 2008 9:50 am, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 2:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 661

Joined: 14th Jan 2007

Ride: T1 TE50 P01

Location: Perth NoR
WA, Australia

Hold the revs up for 20-30 seconds or so, while it warms up? My TE does this standard.

 

_________________

TE50 T1 P01
200kw 5.0L, T5, Koni shocks, King S/Lows, Whiteline swaybars, DBA 4000 rotors, Acron CAI, 80mm Accufab TB, Difillipo headers & cats, twin 2.5" & Aerochambers, 3.91 LSD.

To Come:
Long rod 306, TFS 11R 205cc heads, SHP camshaft, 1.72 R/R, ported TFS Box R, 400hp NX SHO kit...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 3:35 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Mine is a bit finicky but I do know if its due to cold morning or not as the engine hasn't seen summer the way its configured now.

It sits at about 1000rpm then slowly drops to 750rpm and is stable.

I think I might get a new ISC for it though.

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 5:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 661

Joined: 14th Jan 2007

Ride: T1 TE50 P01

Location: Perth NoR
WA, Australia

Timmeh wrote:
Mine is a bit finicky but I do know if its due to cold morning or not as the engine hasn't seen summer the way its configured now.

It sits at about 1000rpm then slowly drops to 750rpm and is stable.

I think I might get a new ISC for it though.


Mine's exactly the same from factory, so I wouldn't worry too much.

 

_________________

TE50 T1 P01
200kw 5.0L, T5, Koni shocks, King S/Lows, Whiteline swaybars, DBA 4000 rotors, Acron CAI, 80mm Accufab TB, Difillipo headers & cats, twin 2.5" & Aerochambers, 3.91 LSD.

To Come:
Long rod 306, TFS 11R 205cc heads, SHP camshaft, 1.72 R/R, ported TFS Box R, 400hp NX SHO kit...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 7:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Cold starts have been fine with the ute. Will idle at about 1100rpm for about 20secs then drop down to 900rpm where it will idle smoothly as per operating temp.
Sure it sounds a little grumpier when its cold, but hey, as said, thats the price you pay to have 230rwkw ;)

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 7:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 1093

Joined: 29th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: BA Ford Fairlane V8

Location: Lower Hunter Valley
NSW, Australia

Mine does the same as yours s-tranzor. I'm thinking that my HEGOs are on the way out. It's worse on LPG though.

 

_________________

Interested in a fair go for the Hunter-New England area of NSW?

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 8:37 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 741

Joined: 29th May 2007

Ride: EF XR8 347

Power: 232 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

^^yeah im replacing my HEGOs aswell as they are of an unknown age. They wouldnt have an effect on cold idle though as they are ignored until they warm up. waiting for the 2nd one I ordered to arrive they only sent me one grrr grrr now have to wait till nxt week. Yeah I know it's just my grumpy 347 cam but still interesting to see how other people's engines fare. :) Oh Jeff, Im gonna up my idle to about where yours is I read in your ute thread on PES that you had a similar prob and fixed it by upping idle RPM to 900 or so mine currently lumps from 750rpm or so. Should help :)

 

_________________

347 XR8 Build Thread

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 9:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1886

Joined: 26th Nov 2006

Gallery: 7 images

Ride: EL XR8, '08 Mondeo XR5t

Power: 205 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

I haven't driven mine for 3 weeks :(

When I was driving it, after work when I'd start it up and be taking my filthy clothes off, it would surge really badly. It would be just shy of stalling then rev up to about 1500 and keep doing that til I got in and gave it a few revs. It sounded mean but was annoying as crap. It never did that when warm though. I think richness is my problem though.

 

_________________

Trickflow Street Heat top end kit, 70mm BBK TB & EGR, 24lb injectors, Underdrives & 3.73s: 275rwhp - 13.15@105mph NA / 12.37@116mph N20

When injustice becomes law, resistance becomes duty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 10:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2282

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 8 images

Ride: ED Fairmont Ghia & EF XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

if the motor is stone cold initial start up the motor hunts between say 500-1200rpm once in a blue moon it will stall but thats very rare. normally takes about 20-30 sec for the revs to stay consistent.


Edited by Macca to remove quoted reference to t2te50's offending post

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Winter Cold Starts
Posted: Fri Aug 01, 2008 10:56 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 46

Posts: 282

Joined: 4th Jun 2005

Gallery: 9 images

Ride: ef xr8

Location: Northern
NSW, Australia

s-tranzor wrote:
Hey all,

Just curious to know how all the windsors you guys have out there like starting on cold mornings. Mine acts like a bit of a b**ch lately on cold mornings, idles fine for about 10 seconds then ISC kicks in and it starts getting a bit grumpy with idle and can sometimes stall. Once it warms up a tad it's fine though. Gonna get a new dyno and tune done soon so yeah, how does your engines go?

-Steve 8-)



Mines the same-but a small price to pay considering having a lumpy cam. :D

 

_________________

----------------------------------------------------
FOR SALE;EF 5.0 auto ecu with tweecer $600
----------------------------------------------------

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 01, 2008 10:59 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6166

Joined: 8th May 2007

s-tranzor, its all in the tune.

my Fairmont's idle was up the s**t on cold starts and my cam was large enough to upset the ecu alot

Went and got a custom tune, and now the idle springs straight to 900rpm when hot or cold, you cant fault it. They also made the 'rev hang' disappear completely
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 02, 2008 12:01 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 30

Posts: 161

Joined: 6th May 2007

Ride: AU S2 XR8

Location: perth
WA, Australia

i have noticed the last couple of weeks on cold starts my revs go straight to 1400rpm hang for bout 10secs then slowly drop down to normal, taking bout 20secs to get all the way down. i have been thinking wat i could do to fix it cos i'm sure cold revving it like that can't be a good thing.
and this is to an unmodded AU220

 

_________________

mmmmmmmmmmm 220 manual goodness!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 02, 2008 12:28 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Mine hangs to 1100 rpm then kicks back down to 900ish rpm.

Needs a bit extra fuel to start up and that extra will get the revs higher, perhaps seem lumpier too.

I'd just go with it, if it gets worse then maybe get it sorted.

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 28 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 11:14 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names