Fordmods Logo

AU II cluster into EL 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: AU II cluster into EL
Posted: Fri Mar 06, 2009 11:11 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 429

Joined: 3rd Jan 2005

Ride: AU XR6 with BF Turbo engine

Location: Sydney
NSW, Australia

I have installed the engine loom and dash loom out of a AU II LTD into my EL and rewired the rear section to match. So basically everything forward of the dash is AU.

However the XR dash I have, the oil gauge doesnt work, have checked the sender, they are the same as the EL XR one, previous EL XR dash worked fine. Checked all the wiring between the sender and the cluster all good. The odd thing is, disconnect the sender and the gauge reads 3/4, earth it and it reads 0.

At first I thought I had a faulty dash so got a new 2nd hand one and it does the same thing. Tried in another car and still the same. From what I have I gleaned from the workshop manual, the wiring is the same for the LTD and the XR for this part of the dash.

Anyone got any ideas on the cause?

 

_________________

RIP :( 1x confused Falcon..EL Falcon with full AU running gear...VCT, 5 speed, IRS, AUII front suspension, brakes, and steering RIP

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU II cluster into EL
Posted: Sat Mar 07, 2009 7:59 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 1998

Joined: 31st Dec 2007

Gallery: 9 images

Ride: xc wag's, tnklane wag's

Location: Munruben
QLD, Australia

Hmm so your trying to use an el xr cluster, but the oil guage is playing up, is the temp sensor working? and is the rest of it working?
have you tried another oil pressure sender, I've heard they can be a bit temperamental.
I would've thought the LTD cluster would be a bit different as you've got door sensors etc. running through it, even isn't traction control run through there?

I've got an au3 fairmont cluster sitting here by the way if your interested.

 

_________________

Signature removed by moderator.signature must not exceed 120x500 pixles

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU II cluster into EL
Posted: Sat Mar 07, 2009 3:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 429

Joined: 3rd Jan 2005

Ride: AU XR6 with BF Turbo engine

Location: Sydney
NSW, Australia

No I'm trying to use a AUII XR cluster. Everything else is working as it should be. Even with a brand new sender same problem. Tried a different cluster with the same result. Next thing I want to try is plugging my cluster into another XR and see what happens

 

_________________

RIP :( 1x confused Falcon..EL Falcon with full AU running gear...VCT, 5 speed, IRS, AUII front suspension, brakes, and steering RIP

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU II cluster into EL
Posted: Thu Mar 12, 2009 10:57 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 577

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: EL XR6 5spd

What I wanna know is how you managed to fit such a cluster into an EL dash??

 

_________________

EL XR6 5spd

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU II cluster into EL
Posted: Thu Mar 12, 2009 7:50 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 429

Joined: 3rd Jan 2005

Ride: AU XR6 with BF Turbo engine

Location: Sydney
NSW, Australia

easy once you have AU wiring. Slight modification on the EL facia, and the AU dash will sit in place, then the facia keeps it there.

have a look HERE (registration required unless already a member)

 

_________________

RIP :( 1x confused Falcon..EL Falcon with full AU running gear...VCT, 5 speed, IRS, AUII front suspension, brakes, and steering RIP

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU II cluster into EL
Posted: Thu Mar 12, 2009 8:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 2477

Joined: 10th Mar 2007

Gallery: 27 images

Ride: 1995 EF Fairmont

Location: Auckland
New Zealand

Man that AU XR cluster looks pretty good in the EL. Great work!! So its basically an EL with almost everything AU now :lol:

The problem with the oil pressure gauge seems very odd, especially when you disconnect the sender and it starts reading, it doing the exact opposite of what it should be doing when connected lol

Could the dash loom be at fault? Lol i wouldnt have a clue but just throwing it out there

 

_________________

Money Talks, But All Mine Ever Says Is Goodbye
EF Fairmont - EFF111 Build Thread

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: AU II cluster into EL
Posted: Fri Mar 13, 2009 2:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1427

Joined: 21st May 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

The oil pressure "gauge" on the AU2/3 is a fake. Just like the temperature gauge in the same models.
It simply has two positions, its just a pretty warning light.
The AU1 had both gauges as working items.

 

_________________

EL Fairmont Ghia - Manual - Supercharged
- The Car
- The Headlights

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 1:20 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names